Fekete-Kiss Sándor énektanár

Akarsz gyorsan még jobban énekelni? Itt egy új gyakorlat!

Akarsz gyorsan még jobban énekelni? Itt egy új gyakorlat!

By on feb 9, 2017 in Énektanulás | 0 comments

Kövesd a HangDalát!
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram
 

A HangDalában minden nap újabb és újabb módszerek fejlődnek ki, amivel még gyorsabban tudjuk színesebbé, jobbá, hitelesebbé tenni előadásunkat. A daloknál nagyon fontos, hogy a puszta hangokon túl legyen stílusa is az előadásnak.

Ehhez tulajdonképpen minden eszköz, minden hang megvan benned, csak kérdés, hogy mindez hogyan kerül napvilágra. Erre fejlesztettünk ki egy új gyakorlatot, amivel szó szerint kiszabadíthatod magadból azokat a hangzásokat, ami által saját stílust adhatsz az előadásodnak.

Nevezhetjük ezt a gyakorlatot “halandzsa gyakorlatnak”. Íme a módszer:

  1. Végy akármilyen dalt, amit szeretsz énekelni.
  2. Énekeld el szöveggel.
  3. Most megint énekeld el, de a szöveg helyett halandzsázzál! “Subadua, damba, nomi, debí, sambada dú, pari tami, sub dúá, nomm, duví já, ó, ű, jeeeh…” Azt hiszem, érted, mire gondolok. 😀 Akár beleszőhetsz hangszert utánzó gyakorlatokat is, és a mókázásnak itt kifejezetten értéke van.
  4. Most térj vissza az eredetire, és újból énekeld el a dalt szöveggel. El fogsz csodálkozni, hogy mennyivel színesebben, és stílusosabban fogsz énekelni, nem beszélve a szöveg előadásodról, ami sokkal plasztikusabb lesz!
  5. Ezt ismételd meg bármilyen más dallal is.

A Halandzsa Gyakorlat azért működik (többek között, nyilván nagyon összetett a hatása), mert a mókázás, hangszerutánzás, stílus utánzás, fura hangkombinációk és meglepő hangszínek használata olyan öntudatlanul tárolt hangokat szabadít fel benned, amikre szükség van ahhoz, hogy tényleg kifejező legyen az éneked. Ha mindig csak a szöveggel együtt gyakorolsz, ezek a rejtett képességek, hangzások elő sem jönnek, és könnyen beleragadhatsz a gyakorlásba, egy idő után nem változik eleget a dal.

Ha a testeden keresztül áramlanak az ösztönös mozgások, érzelmi hatások, és ha mindez párosul egy egyre nagyobb felszabadultsággal (ezért a mókázás nagyon fontos ennél a gyakorlatnál), a korlátok, a kis szégyenkezések füstté válnak, és az éneklésed egy magasabb szintre kerül, percek alatt!

A Halandzsa Gyakorlat tehát a tudatalattidban tárolt rejtett tudásodat hozza felszínre, és így kibővül a kifejező képességed, és hangzás repertoárod.

Ezt a gyakorlatot Pecze Zsófival fedeztük fel az egyik órán, egy Gershwin dalt gyakoroltunk, de valahogy nem volt eléggé színes, nem akart tovább mozdulni. Kitaláltam ezt a gyakorlatot, megcsináltuk, és az eredmény olyan izgalmas lett, hogy rögtön fel is vettük. Érdekel az eredmény? Íme!

Kellemes gyakorlást kívánok, sok mókázást és felszabadultságot, és ha Neked is használt ez az új módszer, írd meg a Hozzászólásban!

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!

 

Tetszett? Oszd meg!
Facebooktwittermail

Post a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

468 ad