fbpx

január 23

Felvételi felkészítés a Holland Nemzeti Operába – Interjú Bánki-Bohn Ildikóval

Egy Operában énekelni profiként, ez igen izgalmas terv. Bánki-Bohn Ildikó régóta tanítványom, talán húsz éve, és nagyon büszke vagyok arra, hogy hová fejlődött énekesként.

A hetekben hazaugrott férjével és két kisgyermekével Magyarországra, hogy a család meglátogatása mellett felkészüljön felvételijére a Holland Nemzeti Opera kórusába. Engem kért fel a felkészítésre, amire természetesen igent mondtam, és egy nagyon izgalmas 5 alkalomból álló folyamatban vettünk részt.

Ahonnét indultunk: természetesen Ildikó rengeteget tud az éneklésről, kiválóan használja a hangjait, a hangja széles skálát fog át, a lírai szoprántól egész a fiatal drámai szopránig, remek koloratúr képességgel és magasságokkal megáldva. Hat  igen nehéz operaszámot hozott a gyakorlásra –

  • Mozart Figaróból Suzanne varázslattal teli Rózsaáriáját,
  • Gounod Rómeó és Júliából  a kirobbanó Júlia áriáját,
  • Lehár Víg özvegyből az édes misztikus Vilja dalt,
  • Verdi Traviátából a híres és fergeteges Pezsgőáriát,
  • Verdi Trubadúrból Leonóra virtuóz és megindító áriáját, és
  • Puccini Bohéméletből Musetta kacér dalát.

Mindegyik alapjában véve jól megszólalt. A feladatunk az volt a közös munkában, hogy ezeket magával ragadóvá, izgalmassá, és technikailag teljesen stabillá tegyük amibe az is beletartozik, hogy ne kelljen fizikailag belehalni ezekbe a számokba.

Ahová az öt alkalom alatt eljutottunk:

  • mindegyik darabnak sikerült megtalálni és megszólaltatni az igazi karakterét, lelkét, hangulatát, és persze ezekhez meg kellett találni a
  • helyes tempókat és zenei eszközöket.
  • Technikailag semmi nem kerülte el a figyelmünket, és minden kihívásra, felmerülő kérdésre megtaláltuk a választ a megfelelő mozgásokkal, lelki-szellemi hozzáállással.
  • Nagyon sokféle szinten nyúltunk bele az előadásokba a teljes szellemi átfogó értelem megkeresésétől kezdve a legapróbb technikai eszközök, mozdulatok megtalálásáig, mert egészen apró kis dolgok is okozhatják, hogy valami nem sikerül úgy, nehéz lesz, vagy éppen ragyogó és magátólértetődő lesz.

Tulajdonképpen mindegyik darab elnyerte igazi értelmét. A szellemi tartalom pedig nagyban elősegítette a technikai megvalósítás tökéletesedését, és egyben a kockázatos részek megszólaltatásának biztonságát. A helyes megközelítés pedig abban is segített, hogy ezek a darabok ne lefárasszák Hildyt, hanem éppenséggel felpezsdítsék. Ezeket a célokat mind el is értük.

Hallatlanul izgalmas kaland volt, egyfajta egyszemélyes mesterkurzus, ami után Hildyt azzal a biztonsággal engedtem vissza Hollandiába, hogy tudtam, képes lesz magas szinten helytállni, amennyiben meg tudja tartani és tovább tudja fejleszteni azokat az elveket, amiket megtaláltunk.

De miért ne beszéljen élményeiről maga Hildy? Ebben a videóban ő maga mondja el tapasztalatait a közös alkotó folyamatunkban.

Neked pedig azt üzeni ez a videó, hogy mindegy, milyen szintről indulsz el az éneklésben, a HangDalában a legkezdetibb lépésektől kezdve egészen a poszt graduális szintig mindenkinél megfejtjük azokat a titkokat, ami az éneklését csodává teszi. Ez azt jelenti, hogy Nálad is. Legyél profi, félprofi, haladó, erős kezdő, kezdő, vagy nagyon-nagyon kezdő. Várlak szeretettel a Magánének órákon!


Tags


You may also like

Beszélgetünk egy jót?

Beszélgetünk egy jót?

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Use this Bottom Section to Promote Your Offer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim