Fekete-Kiss Sándor énektanár

Miért Zenés Színházi Gyakorlat?

Miért Zenés Színházi Gyakorlat?

By on jan 12, 2019 in Énektanulás | 0 comments

Kövesd a HangDalát!
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram
 

Elmondhatjuk, hogy az éneklés lényege nem a technika pontos megvalósítása, hanem a lélektől lélekig ható közlés. Az éneklésben önmagunkat tudjuk közölni, és az énekes lelkét tudjuk észlelni önmagunkban, önmagunkon keresztül. A zene, és ezen belül az ének az egyik legintimebb művészeti forma. 

Ha énekelni tanulunk, szabályosan meghatványozzuk tudásunkat, a megvalósításunk szépségét, igazságát, ha ezt a lélektől lélekig ívelő közlést a gyakorlásunk, tanulásunk részévé tesszük. Ennek a leghatásosabb módja, ha a foglalkozásba bevonjuk a zenés színház dimenzióját. 

Képzelj el egy olyan Ének Stúdiós foglalkozást, ahol a megtanult dalokat nem csak előadjuk egymásnak, de el is játsszuk azokat, mint színpadi jeleneteket. Azaz a dalokat megrendezzük. Ehhez nincs szükség arra, hogy a választott dalok több szereplősek legyenek, akkor is bele tudjuk helyezni a dalokat egy elképzelt szituációba, ha eredetileg semmilyen párbeszéd elemet nem tartalmaznak. 

Egészen más lesz a dalok jelentése, feszültsége, ha egy színpadi szituáció részeként énekeljük. Valósággal feltölti az énekest a sok lélekenergia, ha egy dalt nem csak úgy önmagának, hanem valakinek énekli.

Egy példa lehetne a következő: “Hol jár az eszem, csak a csengőt figyelem, érzem, szívemen, hogy ez majdnem szerelem”… Ezeknek a verssoroknak egészen más lesz az energiája, ha csak eléneklem, mint egy dalt, vagy ha ezen túl egy színpadi szituációba helyezem, ránézek egy másik szereplőre, és őrá vonatkoznak az énekelt szavak. 

Erre jó példa a “Mamma Mia” film ABBA dalokból, ahol a jól ismert ABBA dalok új jelentést kaptak a filmes szituációkban. Egy másik nagyon jó példa erre a “Moulin Rouge” című film, ahol ugyancsak nagyon jól ismert, világhíres dalokat helyeztek bele a film történetébe, és így azok új jelentést kaptak, vagy egy sokkal erősebb jelentéstartalom született meg a színpadi/filmes szituáció erőterében. 

Én azt hiszem, hogy ha igazi kreatív izgalmat szeretnél megélni, akkor ezt a legjobban az Ének Stúdiós foglalkozásokban, és ezeken belül is leginkább a Zenés Színházi csoportban tudod megkapni. Ez a fajta élmény és tudás olyan fontos, hogy szándékaim szerint ha csak megtehetjük, minden Ének Stúdiós csoportban lesznek zenés színházi gyakorlatok, azaz amint a dalok jól mennek, azokat kisebb-nagyobb mértékben meg fogjuk rendezni. 

Nagy szeretettel hívlak Téged erre a kalandra, légy te is tagja az Ének Stúdiónak, és fedezd fel magadban, hogy mit is jelent igazán a Zene és az Ének számodra! Éld meg a zenét, mint közlést, mint hídépítést, ami megteremti az összeköttetést lélektől lélekig!

Tetszett? Oszd meg!
Facebooktwittermail

Post a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

468 ad