fbpx

január 29

Egy villámgyors meditáció az énekléshez

0  comments

Egy villámgyorsan működő módszerre bukkantam rá, amivel 10 másodperc alatt energetizált állapotba tudom juttatni magamat (vagy mást), észlelésemet érzékennyé tudom tenni, ez pedig nagyon fontos ahhoz, hogy gyönyörű zenei pillanatot teremtsek. De még nagyon sok mindenre jó lehet egy ilyen módszer, például biztos módja lehet annak, hogy gyorsan a jelenbe kerüljek, azonnali pihenést adjak a testemnek, elcsöndesedjek, és így tovább…

Ezt most megosztom Veled. Az HangDala Magánének és a Magánének foglalkozásokon már kipróbáltuk, nagyon jól működött, és mindenki szerette, mert nemcsak hasznos, de egyben nagyon könnyű is volt.

Az ötletet egy Zen Budhista „Ko-an” adta, ami egy tréfás, csattanós történet, és gyakran vezetett egy-egy tanítvány hirtelen megvilágosodásához… Íme a történet:

Az ifjú tanítvány kérdezi a Mestert: „Mester, hol találom meg a Budhaságot?”

A Mester így szól: „Hallod a hegyi patak mormolását?” A tanítvány belehallgat, majd miután sikerült ellazultan észlelnie a patak hangját, így szólt: „Igen”.

A Mester pedig: „Ott.”

Ezt most csináld meg ott, ahol épp vagy!

Más szóval, ha hallgatunk valamit, beengedjük a hangokat magunkba, hagyjuk, hogy maga a hang jöjjön hozzánk (azaz nem mi megyünk a hang után), olyan állapotba kerülünk, ami elvezethet minket a „Budhasághoz”. Talán azt is érezni fogjuk, ahogy a csakráinkban elkezd növekedni, ébredezni az energia.

Van egy pszichoterpapeuta növendékem, Evelin, akinek Németországi képzése során mutattak valami hasonlót. Ezt az állapotot az „Achtsamkeit” névvel illették. Azon okoskodtunk, hogy valószínűleg angolban ennek a megfelelője lehet a „Mindfullness” állapot.

Egy iPhone meditációs App-ban (ezt is Evelin mesélte) a meditációt vezető mester ezt mondja: „Hagyd, hogy a hang jöjjön hozzád”. Nagyon jó tanács. Aktív befogadás, aktívan passzívnak lenni (ez ugye rémlik a HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK!?…)

Ez a gyakorlat tehát figyelmes, érzékeny, befogadó állapotba hoz minket, ami a Zen Mester szerint a Budhasághoz vezet. Márpedig ő csak nem mondott „buthaságot”…

Ezt bármikor használhatjuk. Felfrissült energiára, megújult befogadó képességre van szükséged? Hunyd be a szemed, és máris hallgathatod a hegyi patak mormolását. Ha ez nincs kéznél, akkor a Mária utca hangjait, az autók surrogó kerekeit, vagy épp azokat a hangokat, amik feléd jönnek a környezetedben. Ehhez akár 10 másodperc is elegendő lehet. A hatása lenyűgöző.

Meséld el a Commentekben, hogy Neked hogyan működött!

A Zene legyen Veled! És a hangok…

Fekete-Kiss Sándor
A HangDala Énekmestere

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!


Tags


You may also like

Beszélgetünk egy jót?

Beszélgetünk egy jót?

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}