fbpx

Hangképzés és harcművészet?

Szerző: | okt 5, 2017 | Énektanulás | 0 hozzászólás

Egy bizonyos harcművészeti irányzat elkezdett érdekelni, nagyon érdekes, és szokatlan megközelítése van, és mint sejtettem, nagyon sokat tanulok belőle, amit aztán a HangDala hangképzés oktatásában is jól tudok alkalmazni.

Egy ilyen alapelv például hogy egy csomó esetben az ellenállás, a blokkolás éppenséggel az ellenfelet segíti, míg a nem ellenállás (és persze az elvezetés, a másik energiájának felhasználása) teljesen szétzilálja a támadó felet. Az énektechnikában is fontos megszüntetni magunkban azokat az ellenállásokat, erőlködéseket, amik éppen hogy nem segítik, hanem megakadályozzák a hang kibontakozását. Egy megengedő, átengedő, erőszakmentes hozzáállás viszont nagyon sikeres, nagy, szép, pontos és természetes hangot eredményez.

A helyes lazítás tehát fontos, és talán már olvashattad más írásaimban is (vagy az ingyenes email tanfolyamban), hogy a lazítás nem petyhüdtséget jelent, hanem harmonikus együttműködést a mozgást végző izmok között. Más szóval nem esel össze éneklés közben, hanem harmonikusan mozdulsz, ezt nevezzük lazítottságnak. Mindig az az izom legyen épp megfeszítve, ami működtet valamit, és ami nem, az legyen laza.

Nyitott légzés

Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, nem árt, ha a légzésünket hívjuk segítségül. Ehhez most valami igazi kincsre hívta fel figyelmemet az egyik edzésen az edző. Járkálnunk kellett körbe-körbe a tornaterembe, és például két lépésre belégzés orron át, két lépésre kilégzés szájon át. Én ezt eléggé hallhatóan tettem. Erre odajött hozzám az edző, és egy nagyon fontos dolgot mondott!

A szóhasználat a következő volt: "Nem kell ilyen direkten kilélegezni! Tudod, amit tanítunk az a NYITOTT LÉGZÉS. A légzésnek magától kell történni..."

Azonnal kipróbáltam, éreztem, mennyire ellazítja a testemet, úgy hogy remek, onnét kezdve így csináltam. Itthon persze kipróbáltam ennek az énektechnikai vetületét is. Azonnal láttam, hogy ez egy kulcs! Úgy hogy most már sok növendékemmel kipróbáltam, és a hatás egyszerűen fenomenális volt:

  • Olyan relaxált állapotba kerültek testileg, szellemileg, érzelmileg, hogy vágni lehetett a szobában a békességet, ami áradt a növendékeimből.
  • Ehhez a nyitott légzéshez még mást is hozzáadtam, amit mindjárt elmesélek, és ezek összességében valóban megnyitották a belső rezonáns üregeket, a teljes tüdőt (nyitott légzés, nyitott tüdő), a torkot, hátul a garatot, a lágyszájpadlást tehát a tüdőtől a fejtetőig minden tele lett rezgéssel, hanggal, rezonanciával.
  • Mivel ezt kombináltuk a "lehorgonyzással" (erre is kitaláltam egy új módszert, ami istenien hatékony mindenkinél), így a pontos éneklés, a tiszta hangmagasság szinte automatikusan létrejött. Ha bármilyen irányba elmozdult középről, azonnal tudhattuk, hogy vagy az alsó, vagy a felső horgonyponttól szakadtunk el, így nagyon könnyű volt korrigálni.
  • Olyan természetes és őszinte lett az ebből fakadó hang, hogy valósággal elvarázsolt. Az egész lehozta a Földre a "Mennyországot", komolyan!

Szóval a természetes, "nyitott" légzés egy kivételesen "erőszakmentes" állapotot eredményezett, amit azonnal lehetett élvezni és használni éneklés közben. De ehhez azért még hozzáadtam mást is.

Szakrális geometria

Abból indultam ki, hogy a fejtető fölött elindulva a levegőben rajzoltam egy háromszöget, aminek a széles alja rekeszizom alatt húzódott. Azt mondtam, hogy "képzeld el, hogy ebben a háromszögben teljes nyitott tér van", miközben hangot adsz. Ez segített.

Persze, ha már van egy felfele mutató háromszögünk, akkor kell egy lefele mutató háromszög is. Ennek csúcsa induljon ki a gát alatt a széles teteje pedig valahol legyen a kulcscsont magasságában.

Persze, amint a képen láthatod, ez nem csak egy egyszerű "Dávid Csillag", mert a kétdimenziós ábrázolások is valamilyen 3 dimenziós objektum leképeződései a síkban. Az egyenlő oldalú háromszög például lehet a tetrahedron leképeződése. A tetra az négyet jelent, azaz ah 4 egyenlő oldalú háromszöget összeraksz, akkor tetrahedront kapsz. Ez egy plátóni test. A plátóni testekből 5 féle van, se több, se kevesebb, a lényegük, hogy egyforma, egybevágó, egyenlő oldalú síkidomokból vannak összerakva. Ezeknek nem kis jelentőségük van a teljes univerzum felépítésében, az atomoktól kezdve a galaxisokig, beleértve az élővilágot is.

Plátóni testek:

Tetrahedron (4 egyenlő oldalú háromszög)

Hexahedron (6 darab négyzet, azaz kocka)

Oktahedron (8 egyenlő oldalú háromszög, középen egy négyzet keletkezik a test belsejében)

Dodekahedron (na ez érdekes, 12 darab egyenlő oldalú ÖTSZÖGBŐL lehet összerakni)

Ikozahedron (20 darab egyenlő oldalú háromszög)

Ezt (tehát hogy a sík dolgok valamilyen térbeli dolgok kivetítései) rögtön ki is gondoltam, így a google-ba beírtam azt, hogy "tetrahedron star", azaz Tetrahedron Csillag. Összerakunk két tetrahedront, egy lefele néz, egy felfele, és egy gyönyörű csillagot kapunk. Máris remek képeket kaptam!

Ebben a dísztárgyban az a jó, hogy még azt is megmutatja, hogy a tetrahedron csillag belsejében találhatsz egy oktahedront is! Még lehetne tovább is keresgélni benne, tegyed is meg! (A csillag külsejében az oktahedron körül pl találsz 8 kisebb tetrahedront...).

Nyitott légzés és Tetrahedron csillag

Nos, énektechnika szempontjából hasznos tehát, ha a tetrahedron csillag felső csúcsa a fejed felett van (felső horgonypont), az alsó csúcsa pedig a gát alatt van (alsó horgonypont). Te ebben a csillagban énekelsz, és az egyensúlyt az adja meg, hogy mindkét horgonyponthoz kötődsz, ami tökéletes kiegyenlítődést eredményez.

A felső Tetrahedron csúcsa a magasabb frekvenciák (a hang fényének) helye, a szélesebb alja pedig mélységet és testet ad a hangodnak. Belül átélheted a teljes nyitottságot, azaz a tüdődtől a fejed búbjáig teljes átjárhatóság, nyitottság van jelen, ami azonnali relaxált állapotot, légzést és egy teljes hangot eredményez. Ezt tekinthetjük a felső horgonypontnak.

Az alsó, fordított Tetrahedron alja pedig a tested alsó horgonypontját jelenti, ez segít abban, hogy ne szorulj fel hangadás közben, ne veszítsd el a "földelésedet". Ez különösen magas hangoknál nagyon lényeges, de minden hangnál fontos, hogy teljesség és egyensúly jellemezzen. Ha mindkét horgonyponthoz kötődsz, akkor pont egyensúlyban leszel, ami stabilitást, lazított mozgékonyságot, és mély belső nyugalmat eredményez.

Ha nagyon játékos vagy, akár azt is elképzelheted (miért ne kísérleteznél?), hogy a csillag alsó hegye a lábad alatt van, a felső hegye pedig a fejed felett. Ha akarod, így is használhatod ezt az alakzatot éneklés közben. Én csak szeretem megéreztetni az emberekkel, hogy a légzés az az "alsó csakrából" indul ki, ezért szerintem nagyon jól használható ez a kicsit kisebb csillag, ami a felsőtestet foglalja magában a lábak nélkül. De ez is lehet nagyon jó az énekléshez:

Nos, miért van ennek ilyen irdatlan relaxáló hatása, miért tesz ez csodákat, és miért lesz gyönyörűen természetes a hangod, mindenféle erőszakoltságtól mentesen? Háááát.... Most kapaszkodj meg egy kicsit.

A Tetrahedron csillag és az égitestek

Nos, azért,  mert ha egy ilyen csillagban énekelsz, tulajdonképpen azt csinálod, hogy magad köré építesz egy BOLYGÓT, és annak tökéletes biztonságában és harmóniájában tartózkodsz, elindítasz egy "hiperdimeniós" energia áramlást (ezt nem én találtam ki, fizikusok már ilyenekről beszélnek, ez komoly!), azaz valami kozmikus áramlatba kapcsolódsz be. Ettől érzed úgy, hogy mintha a Mennyországban lennél, olyan végtelen, boldog nyugalmat érzel, amit még meditációban is ritkán lehet elérni, és ettől indul be úgy a hangod, mint eddig még sosem. Ezt nem is tudom leírni, ezt meg kell tapasztalni, és egyáltalán nem nehéz a dolog, sőt, nagyon könnyű! Eddig mindenki 10 perc alatt elérte ezt az állapotot.

Bizonyíték a Tetrahedron "hiperdimenziós", kozmikus tulajdonságára?

Menjünk tovább egy "forró irányba. Itt egy cikk, a 2017-es kínai Holdistennő holdszonda küldetésről szól, és arról, hogy ezt a kínaiak komoly kiszivárogtatásnak szánták. A Richard Hoegland már rég felfedezte, hogy a tetrahedronnak köze van a bolygókhoz. Ha egy bolygó pólusából kiindulva egy tetrahedront helyezel a bolygóba, akkor annak az alja az egyenlítő alatt a 19,51 fokon lesz. És mit lehet látni? Hogy minden bolygón, sőt a napon is az alsó és felső (déli, és északi) 19,51 szélességi fokán körben érdekes energetikai jelenségeket fogsz találni. Állandó viharok és viharsávok az óriásbolygókon az északi és déli 19,51 szélességi körén, a Jupiter és a Neptun szeme ezen a szélességi körön helyezkedik el, de még a napfoltok is e szélességi körök mentén történnek!

Ha ez így van, ez mire mutat? Természetesen arra, hogy az égitestek belsejében egy Tetrahedron csillag működik, lehet, hogy állóhullámok formájában, vagy másképp, de megfigyelhető módon.

A Jupiter szeme és a 19,5 fok szélességi körök:

Még a nap is ugyanezt a tulajdonságot mutatja (UV sugárzás és a szélességi körök)!

Persze az említett kínai holdküldetés is hova szállt le? Hát persze, hogy a 19,5 fokra! Mert tudta, hogy ott találni fog sok mindent, persze mindent nem árultak el, de olyan sok mindent nyilvánosságra hoztak, hogy ezzel most valósággal megzsarolták a titkolózó nyugati űrkutatást, hogy ha nem lépnek, akkor a kínaiak fognak lépni, és ki tudja, mi mindent fognak nyilvánosságra hozni?

Nos, ha még egy bizonyítékot akarsz arra, hogy a tetrahedron csillag működik a bolygók és csillagok belsejében (és körülötted, ha ezen a módon énekelsz), akkor itt a végső csapás! Ugye a síkidomok lehetnek a térbeli tárgyak 2D leképeződései? Nos, ha csinálsz egy tetrahedron csillagot, akkor annak a belsejében lesz egy hatszög (ugye látod a hatszöget középen?):

Na most jön a bomba! Mit lehet látni a Szaturnusz sarki pólusán? Milyen 3D tárgy vetül ki a bolygó pólusának felszínére? Íme!

Az énekes, mint "égitest"

Építsünk éneklő bolygót? Akarsz éneklő csillag lenni? Nincs akadálya, a HangDalában megcsináljuk!

Megjegyzés: ha már a bolygók és a csillagok is szóba kerültek, miért ne említsem meg a lehetőséget, hogy ezek a Plátóni testek, mind az öt, pontosan beleillik egy gömbbe, azaz a csúcsaik mind érintik a gömb felszínét. A bolygók - amint a nevük is mutatja - spheres, szférák, azaz gömbök! Vagyis a tetrahedron csillag 8 csúcsa mind egy gömb felszínén helyezkedik le, és ez olyan, mint egy bolygó. Ha van egy saját bolygód, abban aztán igazán el tudsz lazulni, és igazán természetesen tudsz zengetni, hangot adni. Ezt is használhatod.

Fekete-Kiss Sándor
A HangDala énekmestere

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

s2Member®

Pin It on Pinterest

Share This