fbpx

március 8

Éneklés, mint terápia

0  comments

A HangDala Énektanfolyamait és módszerét sohasem neveztem terápiának, ám mégis számtalan esetben voltam tanúja annak, ahogy az énekhang felszabadulása komoly változást idézett elő a tanítványaim életében.

Ennek magyarázata, hogy az éneklés, énektanulás számtalan területen érinti lényünket, ez pedig minden esetben gyógyító hatású, akár profi szándékkal akarunk fejlődni, akár pedig „csak” az éneklés öröméért jövünk a HangDalába.

A teljesség igénye nélkül megpróbálok egy pár dolgot felsorolni, és szinte biztos vagyok benne, hogy a lista korántsem lesz teljes. Így egyszerűen leírom, ami hirtelen eszembe jut.

 • Ha hangot tudunk adni érzéseinknek, gondolatainknak, ez kinyit minket mások és a világ felé, csökken, megszűnik az elszigeteltségünk.
 • Ha hosszú ideje elfojtott bántottság, szomorúság, harag van bennünk, ezeket nehéz kifejezni, még nehezebb megszabadulni ezektől. Jó részük nem is tudatos bennünk, és mégis nyomasztanak. Énekléssel baj nélkül a dalok szárnyaira bízhatjuk ezeket a nehéz érzéseket, és nem kell magyarázkodni. Kieresztjük a lefojtott gőzt, ráadásul művészi módon, és ezzel rengeteg feszültségtől tudunk megszabadulni.
 • A dalok érzelmi tartalma finomítja érzelmi intelligenciánkat. Ha jobban ki tudjuk fejezni magunkat, ezzel kulcsot kapunk érzelmeink átéléséhez, megértéséhez, így ez egyet jelent azzal, hogy másokat is egyre jobban meg tudunk érteni.
 • A zene által átéljük, hogy egyszerre sok szinten éljük az életünket. Testi szinten, érzelmi szinten, szellemi szinten, spirituális mélységekben és magasságokban, mégis mindvégig megközelíthetően és természetes módon.
 • A legtöbb baj onnét ered az emberben hogy el van szakadva önmagától, el van idegenedve testétől, lelkétől. A HangDala módszerében az éneklés egyet jelent azzal, hogy helyrehozzuk a kapcsolódást a testünkkel és érzelmi oldalunkkal.
 • Azáltal, hogy a testünket, lélegzetünket a HangDalában tanult módon örvénylő mozgásba hozzuk, egységbe kerülünk a Világegyetemmel, és ez revitalizálja légzésünket, sejtjeinket, mondhatni egész lényünket. Elkezdünk igazán élni! Mindezek mellé belép a változatosság is.
 • A változások igenlésével kimozdulunk a megmerevedett struktúrákból, életünkben is változások tudnak elindulni.
 • A spontaneitás megélése által meglepő megoldásokra tudunk rátalálni, megismerjük valódi belső gazdagságunkat.
 • Úgy is mondhatnánk, hogy találkozunk igazi önmagunkkal, és felismerjük lényünk egyetemes oldalát is.
 • Ha megszeretjük hangunkat, ezzel önmagunkat is elkezdjük sokkal jobban megszeretni.
 • Az énektanulás által észlelésünk is egyre kifinomultabbá és pontosabbá válik. Ezáltal pedig egyre tudatosabbá válunk.
 • Az éneklés lényege a kommunikáció, önmagunk és mások irányába. Minél jobban kommunikálunk, annál élőbbek vagyunk.
 • A HangDala felfedezéseinek segítségével biztosítani tudjuk, hogy éneklésünkben a jobb agyféltekés működés megfelelő helyet kapjon, ez pedig előtérbe hozza lényünk boldogabbik (gyermeki és torzulásmentes) részét.
 • A jobbagyféltekés működés eljuttat az örökkévalóba, de egyben a Jelenbe is. Az örök jelen átélése és az örökkévalóság egy és ugyanaz.
 • Élettel telítődünk, energiával töltődünk fel, ami fokozza életerőinket, és ez a gyógyulás előfeltétele.

Még számtalan dolgot tudnék megemlíteni, de az túl hosszúvá tenné ezt a kis írást. Így csak egy dolgot tennék hozzá mindehhez.

J. P. Sears, a kiváló spirituális humorista tanító/gyógyító mester fogalmazta meg a következő – meghökkentően egyszerű – igazságot:

Feeling is the evidence of healing.” Az érzés a gyógyulás bizonyítéka (jele).

Milyen igaza van! Minden gyógyulás, minden terápia lényege az, hogy újra elkezdjünk érezni. Amint ez meg tud történni, gyógyulni kezdünk. Az érzéstől való elidegenedés betegséghez vezet, az érzéseinkhez való visszatalálás pedig gyógyulást idéz elő. Sőt, ez maga a gyógyulás.

A HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK!, Az HangDala Magánének és a Magánének órákon pont ezt tesszük: elkezdünk érezni, észlelni, és ezáltal gyógyulni. Ehhez kívánom a Csillagok Háborúja nyomán szabadon a következőt:

A Zene legyen Veled! És a testi, lelki gyógyulás!

Fekete-Kiss Sándor
A HangDala Énekmestere

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!


Tags


You may also like

Beszélgetünk egy jót?

Beszélgetünk egy jót?

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}