fbpx

március 1

9. Gyakran berekedek

„Gyakran berekedek, így aztán nem nekem találták ki az éneklést…”

A mi kedvenc "rekedt" énekesünk Horváth Charlie
A mi kedvenc „rekedt” énekesünk Horváth Charlie

Nos, tréfásan mondhatjuk, hogy ha be vagy rekedve, akkor egy kis beénekléssel könnyűszerrel “kirekesztünk” Téged. No ne gondolj rosszra, csak arról van szó, hogy nem adjuk meg magunkat olyan könnyen. Hacsak a hangszalagok nem betegek, gyulladtak, vagy nem vagy lázas, nincs igazi ellenjavallata az éneklésnek, akár rekedt vagy, akár náthás.

Azt szoktuk tapasztalni a foglalkozásokon, hogy a rekedtség, és a nátha, sőt, akár a szénanátha tünetei is enyhülnek, vagy meg is szűnnek. Ne hagyj ki egy HangDala foglalkozást, ha csak egy kicsit náthás vagy. Persze, ha komolyabb betegség támad meg, akkor pihend ki, és a hangszalagok megbetegedése is komolyan veendő.

Volt olyan HangDalás növendékem, akinek elment a hangja, és hossza vizsgálatok után az orvosok ezt írták a papírjára: “hangképzés javallott”. Megtalálta a HangDalát, és azáltal, hogy megtanulta a hangot nem pusztán a hangszálai és a gégéje segítségével kierőltetni, de felhasznált minden lehetőséget, hogy a hangerőt rezonanciából hozza létre, sikerült

visszanyernie a hangját. Még egy tanfolyamon részt vett, majd vett egy pár magánórát, még hangfelvételt is készítettünk. Aztán később sokáig járt a HangDala kórusba, és olyan erős lett a hangja, hogy órákat bírt énekelni gond nélkül, eléggé komoly hangerővel. Volt olyan próba, amikor minden szólamot ő énekelt, hol szoprán, hol alt volt, mivel eléggé jó zenei hallása révén be tudott segíteni mindkét szólamnak a nehezebb részeknél.

Elmondható, hogy egy pár foglalkozás is már elég ahhoz, hogy nőjön a hangterjedelem, a hangerő, és gazdagodjon a hangszín.

Ami nagyon fontos, hogy a hangerőt nem erőlködés révén nyerjük. Az erőlködés mind a hangerőből, mind a hangterjedelemből levesz. Az éneklésnél mindig azt tanítom, hogy próbáljuk meg a hangot minél könnyedebb, szabadabb légzéssel megszólaltatni, ahogy Adorján Ilonka néni (nagyon nagy hangképző tanár) szokta mondani, “sóhajszerű hangindítással”.

Az igazi, spontán hangerő akkor jön létre, amikor jól érzi magát a tested, lelked. A sóhajszerű légzéssel biztosítjuk, hogy a hangadás ne váljék kényszeredetté, merevvé. Amikor sikerül az ideálishoz közelíteni a légzésedet, az énekhangod egy különös szépséggel gyarapszik, amit mindenki azonnal észrevesz, és üdvözöl.

Ha megtanuljuk így használni a hangunkat, nem érhet baj minket. A hangszalagok nagyon könnyen sérülnek, vigyázni kell rájuk, finom kis műszerek. A jó énektechnikával teherbíróvá tudjuk tenni a hangunkat, és meg tudjuk őrizni, sőt, fokozni tudjuk egészségét.

Ha okosan énekelsz, akkor nem kell féltened a hangodat.

Még akkor sem, ha épp egy kicsit meg vagy fázva. Még ekkor sem kell lemondanod az éneklés élvezetéről. Legfeljebb azon veszed észre magad, hogy hamar rendbejöttél. 🙂 Én már sok ilyet láttam.

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni HangDala énektanulmányaidat!

  • HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK!
  • Magánének órák
  • Online HangDala Videó Tanfolyamok

A Zene legyen Veled!

Fekete-Kiss Sándor
énektanár


Tags


You may also like

Beszélgetünk egy jót?

Beszélgetünk egy jót?

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}