8. Nincs erős hangom…

Szerző: | márc 1, 2014 | 10 legnagyobb tévedés | 0 hozzászólás

Nincs erős hangom, énekelni nem csak az erős hangúak tanulhatnak?

Szomorkodik az oroszlán, mert azt hiszi, nincs erős hangja

Szomorú oroszlán

Ez a kérdés hasonló az előző ponthoz. A válasz is hasonló lesz. Először is, senki nem várhatja el, hogy mindenkinek egyforma legyen a hangereje. Az egyik embernek erősebben szól a hangja, a másiknak finomabban, halkabban, de mind a kettő lehet nagyon esztétikus, kifejező. Az egyéni különbségek az éneklésben is megmutatkoznak.

Minél jobban birtokba tudod venni a hangképző szerveidet, minél jobban tudod használni a légzésedet, annál erősebb hangot tudsz kiadni.

De azt is meg kell állapítanom, hogy erősebb hangot némileg könnyebb adni, mint finom hangot, a halkabb hanghoz nagyobb koncentrációra és erőteljesebb izomtónusra van szükség, mint a nyíltabb, erősebb hangokhoz. Halkan énekelni nagyobb intenzitást, figyelmet követel, mint hangosan.

Ugyanakkor a hangosabb hang nem jelenti azt, hogy több levegőt engedünk ki hangadáskor, mint a halkabb hangnál. Minél több levegő szökik el hangadás közben, annál kevésbé lesz erős, és annál hamarabb el is fogy a levegő. A különösen erős hangoknál szinte alig távozik el a levegő.

Tudom, hogy ez ellentmondásosnak tűnik, de így van, ezt nagyon könnyű demonstrálni. Pont akkor tudsz igazán hangos hangot kelteni, amikor ahelyett, hogy kieresztenéd a levegőt hangadás közben, ahelyett visszatartod, és leginkább arra törekszel, hogy a rezonáns üregekben jól megforgasd, megrezgesd a rezgő (hangzó) légoszlopot, miáltal a levegő minden “cseppje” hanggá válik.

Más szóval ide is illik a mondás, hogy “többet ésszel, mint erővel”! Azaz nem az erőtől lesz a hang hangos, hanem a rezonanciától. Ezek olyan dolgok, amiket a HangDala tanfolyamon élőben tanulmányozhatunk, és a különböző gyakorlatokkal ezeket az éneklésed részévé tesszük. A dalokban pedig mindez tiszta szárnyalássá válik.

Mindegy, hogy épp most mennyire erős a hangod.

Ha képzed, mindenképpen szebb, zengőbb lesz, és így végül erősebb is. De mindenképpen kifejezőbb.És nem ez a legfontosabb?

A Zene legyen Veled!

Fekete-Kiss Sándor
énektanár

0

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Pin It on Pinterest

Tetszik?

Add tovább!