fbpx

március 1

8. Nincs erős hangom…

Nincs erős hangom, énekelni nem csak az erős hangúak tanulhatnak?

Szomorkodik az oroszlán, mert azt hiszi, nincs erős hangja
Szomorú oroszlán

Ez a kérdés hasonló az előző ponthoz. A válasz is hasonló lesz. Először is, senki nem várhatja el, hogy mindenkinek egyforma legyen a hangereje. Az egyik embernek erősebben szól a hangja, a másiknak finomabban, halkabban, de mind a kettő lehet nagyon esztétikus, kifejező. Az egyéni különbségek az éneklésben is megmutatkoznak.

Minél jobban birtokba tudod venni a hangképző szerveidet, minél jobban tudod használni a légzésedet, annál erősebb hangot tudsz kiadni.

De azt is meg kell állapítanom, hogy erősebb hangot némileg könnyebb adni, mint finom hangot, a halkabb hanghoz nagyobb koncentrációra és erőteljesebb izomtónusra van szükség, mint a nyíltabb, erősebb hangokhoz. Halkan énekelni nagyobb intenzitást, figyelmet követel, mint hangosan.

Ugyanakkor a hangosabb hang nem jelenti azt, hogy több levegőt engedünk ki hangadáskor, mint a halkabb hangnál. Minél több levegő szökik el hangadás közben, annál kevésbé lesz erős, és annál hamarabb el is fogy a levegő. A különösen erős hangoknál szinte alig távozik el a levegő.

Tudom, hogy ez ellentmondásosnak tűnik, de így van, ezt nagyon könnyű demonstrálni. Pont akkor tudsz igazán hangos hangot kelteni, amikor ahelyett, hogy kieresztenéd a levegőt hangadás közben, ahelyett visszatartod, és leginkább arra törekszel, hogy a rezonáns üregekben jól megforgasd, megrezgesd a rezgő (hangzó) légoszlopot, miáltal a levegő minden “cseppje” hanggá válik.

Más szóval ide is illik a mondás, hogy “többet ésszel, mint erővel”! Azaz nem az erőtől lesz a hang hangos, hanem a rezonanciától. Ezek olyan dolgok, amiket a HangDala tanfolyamon élőben tanulmányozhatunk, és a különböző gyakorlatokkal ezeket az éneklésed részévé tesszük. A dalokban pedig mindez tiszta szárnyalássá válik.

Mindegy, hogy épp most mennyire erős a hangod.

Ha képzed, mindenképpen szebb, zengőbb lesz, és így végül erősebb is. De mindenképpen kifejezőbb.És nem ez a legfontosabb?

A Zene legyen Veled!

Fekete-Kiss Sándor
énektanár


Tags


You may also like

Beszélgetünk egy jót?

Beszélgetünk egy jót?

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}