fbpx

március 2

7. Szerintem hamisan éneklek…

Szerintem hamisan éneklek, nincs esélyem arra, hogy bárhol is tanulhassak énekelni.

Hány embert elhallgattattak gyerekkorában azzal, hogy “ülj le, most te ne énekelj, hamis vagy”. Ezzel együtt jár az is, hogy “nincs tehetséged, hiába, ez van”. Az emberek ezeket az élményeket nagyon fájó sebként őrzik magukban egy életen át. Szerettek volna énekelni, vagy a kórusban részt venni, de nem lehetett, nem engedték őket, ott kellett hagyniuk a kórust.Pedig a hamisságnak semmi köze a “tehetséghez”. Mi az, hogy “hamis”? Ezzel jelöljük a nem a dalnak megfelelő hangmagasságot.

Hogyan jön létre? Úgy, hogy nem a megfelelő módon használod a levegődet, vagyis nem használod a dallamnak megfelelően a rekeszizmodat, és a munkáját segítő hasizmokat, medenceizmokat, és így persze nem tud megvalósulni az elképzelt hangmagasság. Ennyi az egész. Meg még egy-két dolog, a rezonáns üregek megnyitása, egyebek, amit mind megtanulunk, gyakorlunk a HangDala Énektanfolyamokon.

Ha arra pár lényeges dologra figyelsz, ami azért fontos, hogy ténylegesen az a hang jöjjön ki, amit szeretnél, akkor – és ez tapasztalat – egyszerűen magától helyreáll a tiszta intonáció, azaz tisztán fogsz énekelni, megszűnik a hamisság. És ez teljesen tanulható, tanítható.

Nem igaz, hogy nem tudsz megszabadulni a beidegződésektől. Azt látom, hogy igen hamar meg tud történni egy teljes váltás.

Ez az esetek 99%-ában így van. És a maradék 1%-ban is csak azért nincs így, mert az illető valami miatt idegenkedik attól, hogy úgy használja a légoszlopot, az izmait, ahogy az az adott dallamnak megfelelő lenne (akkor viszont elmondhatjuk, hogy a fenti megállapítás 100%-ban igaz). És mivel nem úgy használja, nem is jön ki az a hang. De az is érdekes megfigyelés, hogy még az ilyen problémával küzdő hangdalások is elvégeztek nem egyszer 8-9, vagy akár 10 HangDala Énektanfolyamot. Miért? Mert nekik is ugyanazt az élményt adta, nekik is nőtt az önbizalmuk, részt vettek a zene alkotásának folyamatában, ami szó szerint megváltoztatja az életüket.

Tehát, ha hamisan énekelsz, akkor ez nem hogy megakadályozza az Énektanfolyamon való részvételedet, de pont ez a legfontosabb ok arra, hogy kezdjél el énekelni tanulni, hiszen a hamisságra a ez jelenti az orvosságot. Semmi sem kvalifikál jobban egy kis hangképzés tanulmányra, mint az, ha gondod van a tiszta énekléssel. Pont erre kínálja a megoldást a HangDala Énektanfolyam.

Talán a hangképzés oktatása az a hiányzó láncszem, ami ahhoz volt szükséges, hogy most már tényleg mindenkié lehessen a Zene. Amíg nem tudunk bánni a hangszerünkkel (azaz a testünkkel, a légzésünkkel, az izmainkkal, és így tovább) addig hiába tudunk kottázni, vagy szolmizálni. Ez még nem garantálja a tiszta intonációt.
Egy példa: ha valaki egyáltalán nem tudja, hogy hogyan kell használni a hegedűt, a vonót, a húrokat, az nyilvánvalóan hiába tanul zeneelméletet, attól még lehetnek gondjai a tiszta intonációval. Ha viszont megtanul bánni a hegedűvel, akkor akár tud kottát olvasni, akár nem, mindenképpen szépen fog tudni hegedülni. Sok népzenész kiválóan hegedül, tisztán, pedig lehet, hogy nem ismeri a kottát, vagy a hangok neveit.

Ha egy kis hangképzést tanulsz, és elkezdesz egyre nagyobb önbizalommal énekelni, akkor elmondhatjuk, hogy most tényleg a Tiéd lett a zene. Ezért ahhoz, hogy “legyen a zene mindenkié”, szerintem elengedhetetlen, hogy tanuljunk egy kicsit a hangszerünkről, az énekhangunkról, és gyakoroljuk használatát.

Ezért lett a hangképzés elmélete és gyakorlása a HangDala Énektanfolyam egyik alapja. Ezek igen hamar eredményeznek magabiztosságot, erősebb hangot, tisztább intonációt, és ez még több önbizalomhoz, több örömhöz, még jobb énekléshez vezet. Egy önmagát erősítő, növekvő folyamat indul be ezáltal.

Nos, fogsz tudni tisztán énekelni?

Igen valószínű. Ahogy nő a tudásod és a gyakorlatod, úgy egyre jobban át tudod magad adni annak a szellemi vezetésnek, ami a Zene legbensejéből árad ki. De még ha nem is sikerül mindig tökéletesen, akkor is kész terápia. Drámai változást okoz! Énekelj hát!

A Zene legyen Veled!

Fekete-Kiss Sándor
énektanár


Tags


You may also like

Beszélgetünk egy jót?

Beszélgetünk egy jót?

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  1. Valóban. Jó néhány hangDalás youtube videót meghallgattam. Studió felvéteĺek vacsora koncertek… és kristály tiszták.. nincs félre csúszott hang. Ez szinte lehetetlen és mégis így van. Hogy studio felvételen nincs az oké de az élőben rögzítetteknél hogy lehet??

    1. De kedves vagy, nagyon köszönöm minden fellépő nevében! Hát azért természetesen mindenkinél be-be csúsznak intonációs hibák néha, még a legnagyobb profiknál is, a HangDalásoknál is, tehát ez normális, de lehet azon dolgozni, hogy hogyan használjuk a lelkünk és testünk, az érzések, mozgások és a levegő használat egységét, és persze kell a rengeteg rengeteg gyakorlás, más szóval mindéél többet csináljuk, annál jobban megy. Neked is sikerülni fog! Meglátod…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}