fbpx

Ne szidd magad!

Szerző: | okt 30, 2017 | Énektanulás | 0 hozzászólás

Ne szidd magad! Attól nem lesz jobb a zene

Gyakran megfigyeltem, hogy akik zenét gyakorolnak, például az énekóráimon, gyakran elkezdik szidni magukat, ha valami nem sikerült olyan jól, mint szerették volna. Én ilyenkor mindig szólok nekik, hogy ezzel nem tesznek jót magukkal. Vekerdy Tamás számtalanszor felhívta a figyelmet arra, hogy a tanulás örömteli légkörben működik egyedül.

Ha szidjuk magunkat mindannyiszor, amikor nem sikerül egy hang a legjobban, vagy zongorázásnál melléütünk, akkor mit is gyakorlunk be?

Hát azt, hogy milyen bénák, rosszak vagyunk. És, attól jobban fog menni? Dehogy is! Ahelyett, hogy a darabot gyakorolnánk minél aprólékosabban, gondosabban, csak abban leszünk mesterek, hogy önmagunkat minél sikeresebben lehordjuk.

Ez a fajta felfogás a "büntetés pedagógiájából" ered. Évezredekig a tanítás gyakran büntetéssel társult. Ez abból a megfontolásból ered, hogy ha eléggé félünk a büntetéstől, a fájdalomtól (amivel a büntetés gyakran járt), akkor legközelebb óvakodni fogunk a hamis hangtól, a melléütéstől. Innét ered a "Na Majd Én Megtanítom Neked", és ha zenei példát akarunk hozni, ide tartozik a "Kesztyűbe Dudálás" hangszeres műfaja is.

De ez a felfogás alapvetően téves. Az önbüntető gyakorlás során magát a darabot nem tanultuk meg jobban, viszont a nehéz részeknél remekül begyakoroltuk, hogy nem vagyunk jók, és a büntetéssel járó fájdalom pedig a nehéz részeknél még plusz félelmet is belénk ültetett, így szinte biztos, hogy azt a részt el fogjuk rontani.

Az első zongoraóráim pedagógiája szintén a büntetésen alapult. Amikor melléütöttem 10 évesen, az egyébként nagyon remek és híres tanárnő jól meghúzta a hajamat. Gondolod, hogy ettől pontosabb lett a zongorajátékom, azaz kevesebbet ütöttem mellé? Nem, egyáltalán nem. Ez (részben) sikertelen pedagógia volt, legalábbis ebben a tekintetben.

Úgy hogy saját pedagógiát kellett kialakítanom. Ez pedig az örömteli gyakorlás pedagógiája. Mi az, amit begyakorlok? Azt, hogy zenélni jó. A nehéz részeket úgy tudom a legjobban megszólaltatni, hogy minél kevésbé feszülök be. Nem a félelmet gyakorolom be, hanem a zenélés örömét, szépségét.

A büntető pedagógia hagyománya évezredekre nyúlik vissza. Azon a pszichológián alapszik, hogy a fájdalom elkerülése nagyobb figyelmet vált ki, és így a fájdalmat elkerülendő az ember megtanul "jobban odafigyelni". Ezzel csak egy baj van. A figyelem megfeszül, ez a légzést is feszültté teszi, és egy sor izom is merev állapotba kerül, aminek nem kéne megmerevedni, és így nem csak biztos, hogy hibázni fogunk, de az előadásunk is félelmet fog sugározni magából, mivel a zenélés során pont azt az állapotot adjuk át, amiben mi magunk is vagyunk.

Bemerevedett izmokkal, légzéssel egyáltalán nem fogunk felszabadultan zenélni, ráadásul a zene gyönyörűsége helyett a félelmet fejezzük ki előadásunkkal.

Félelemmentes állapotban jobban működik a képzelőerőnk, az intuíciónk, az a bizonyos ihlet, és a mozgások is sokkal jobban fognak működni, azaz jobb lesz az előadásunk.

Ahogy Vekerdy Tamás sokszor mondja: tanulni csak örömteli légkörben lehet. Maximálisan igazat adok neki. Nem fog jól énekelni, vagy jól zongorázni az, aki magát a gyakorlást nem élvezi, hanem gyötrelemnek éli meg. Sokkal jobban fogsz zenélni, ha örömben tudsz gyakorolni. Ha a gyakorlást élvezed, a zenélést is élvezni fogod. Ehhez pedig le kell szokni a büntetés gyakorlatáról. Az önbüntetésről is. Szeresd magadat! Szeresd a zenét. Szeresd a gyakorlást. Ettől leszel igazán jó zenész.

A Google segítségével találtam egy érdekes cikket, amibe az a felhívás szerepel, hogy "Ne szidd magad 21 napig". Ide kattintva elolvashatod (http://wmn.hu/2015/10/22/ne-szidd-magad-21-napig-csatlakozz-a-wmn-uj-kihivasahoz/) .

Ne büntesd magad többé! Merülj el az örömteli énektanulás légkörében! Fedezd fel igazi képességeidet félelemmentesen! A Hang-Varázs Kezdő Hangképzés tanfolyamán (https://hangdala.hu/hang-varazs-kezdo-hangkepzes-tanfolyam/) megtanulod szeretettel használni hangodat, megtanulod a félelemmentes éneklést és gyakorlást, és így önmagadat is jobban fogod szeretni mint eddig. Az biztos, hogy rengeteg boldogságra fogsz találni magadban, és nagyon szép hangokra, amik csak félelemmentesen tudnak megszületni benned! Nem bánod meg!

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

s2Member®

Pin It on Pinterest

Share This