Keresd a szabadságot (gyakorlat)

Szerző: | okt 11, 2016 | Énektanulás | 0 hozzászólás

Minden tanfolyamon, vagy magánénekórán nagyon izgalmas felfedezések születnek, mivel a növendékeim nagyon komolyan reflektálnak arra, hogy milyen elvek alapján haladunk előre az énekórákon, és nagyon izgalmas felvetésekkel gazdagítják a közös tudást.

Ma például Edittel boncolgattuk éneklés közben a mélyebb titkokat, egész a végső filozófiai kérdésekig, de gyakorlati szinten is.

A felvetett fontos kérdések kihívásának engedelmeskedve egy remek gyakorlatot eszeltem ki, ami nagyon működött, és ezért most megosztom Veled is, próbáld ki használd, és meglátod, milyen hasznos lesz.

Válassz ki egy kényelmes hangmagasságot (mindegy, melyiket), és nagyon hosszan énekelj egyetlenegy hangzót ezen a hangon. Kezdheted egy “M”-mel, majd “A” hangzóval érdemes elkezdeni a hosszú hangot, így: “MMMMMM”, azután “MAAAAAAAA”…

Miközben ezt a hangot énekled hosszan, rengeteg időd van, hogy megfigyeld:

  • Hogyan zeng ez a hang benned?
  • Hol zeng? (nyilván több helyen, fedezd fel ezeket)
  • Milyen érzés ez a zengés?
  • Hol vannak belül akadályok, amik csökkentik a zengést? Ezeket az akadályokat intuitív módon simítsd ki, keresd meg azt a módot, ahogyan nincs akadálya a zengésnek.

Ezen a ponton megtalálsz egyfajta módot, amin kényelmesen, jó érzéssel tudsz zengetni egy hangot hosszan, nagyon hosszan.

Ezek után ezen a hangos, vagy egy újabb hangmagasságon zengessél egy másik magánhangzót, pl. “MOOOOOOO”, vagy “MUUUUUUU”, “MÁÁÁÁÁÁÁ”, MÖÖÖÖÖÖÖÖÖ”, “MEEEEEEE”, “MIIIIIIII”, stb.

Ha ezt csinálod 10 percet, nagyon meditatív állapotba kerülsz, és hatalmas mértékben fokozod az érzékedet a saját hangképzésed irányába. Ez egy nagyon elmélyült gyakorlat, ami által nagyon elmélyült kapcsolatba kerülsz a testeddel, hangoddal, hangképzéseddel.

A lényeg: KERESD A SZABADSÁGOT! Keresd azt a módot, amikor a hang szabadon tud megszólalni, zengeni benned. Bízzál az érzékelésedben, megérzéseidben, intuíciódban. Ez az az “isteni hang”, ami vezet Téged a jó megoldás irányába.

Ezek után énekelj el valamit, ugyanebben az elmélyült tudatállapotba, és csodát fogsz tapasztalni, hogy milyen jól és tisztán tudsz megszólaltatni egy dalt, a fejlődés szembeötlő lesz.

Ha van egy nehéz hely a dalban, pl. egy magasság, vagy egy mély hang, stb., akkor azt is lassítsd le ilyen módon, énekeld azt a részt nagyon lassan, mindegyik hangot megnyújtva benne hosszan, és keresd meg benne a SZABADSÁGOT! Így ki tudod bogozni a nehéz helyet.

Tetszik a dolog? Próbáld ki, használd! Oszd meg ezt a cikket a Facebookon! És gyere, pattanj fel a következő HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK!, vagy Középhaladó énektanfolyamra, vagy mindkettőre, ahol még sok ilyen hasznos és csodálatosan működő dolgot tanulunk, próbálunk ki, és ezeket mind magaddal viheted a tanfolyamról! Várlak a következő HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK!!

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!

0

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Pin It on Pinterest

Tetszik?

Add tovább!