fbpx

május 5

A kiegyenlítés törvénye

0  comments

Ez a cím a „Törvény” szóval eléggé komolyan hangzik, de végül is nagyon egyszerű és praktikus dologról van szó. Igazából nincs szükség arra, hogy „törvényként” gondolj erre, mert amikor énekelsz, úgyis észre fogod venni, amikor a hangod túl élesen szól, vagy ellenkezőleg, túl tompán. Ha egy ilyet veszel észre, nincs más dolgod, mint korrigálni ezt, azaz a tompa hangzást kicsit élesíteni, az éleset pedig lekerekíteni, tompítani, puhítani.

Ha például mélyebb hangokat kell énekelned, akkor a hang természetesen halkabban, tompábban fog szólni. Azáltal, hogy növeled a magas felhangok jelenlétét a mély hangokban, azok kapnak egy kis élt (Edge), jelenlétet (hangmérnökök ezt nevezik presence-nek), és így a mély hang erősebben szól, jobban kiugrik a zenei szövetből, nem tűnik el a kíséret mögött.

Ezt a mimikai izmaid segítségével éred el, a maszkot megemeled, azaz a szájvonalad fölött az arcizmaidat kiemeled, bizonyos hangzóknál pedig jobban megmutatod a felső fogaidat is, ami különösen jól élesíti a mély hangjaidat. Hogy ezt mennyire agresszíven, vagy visszafogottan teszed, attól függ, hogy mit szeretnél kifejezni az adott zenei részletnél.

Ugyanezekkel az eszközökkel tudod a magas hangjaidat is élesebbé tenni, ha épp ezt akarod, de gyakran pont ellenkezőleg, inkább szeretnéd lekerekíteni a magas hangokat, kevésbé szúróssá tenni, mert úgy kellemesebb, ízlésesebb, nem olyan agresszív.

Az áll leejtése, lazítás, és a mimikai izmok ellazult használata elősegíti, hogy ezek a magasságok finomabban szóljanak. Meg kell érteni, hogy itt a végső szó mindig a Tied, te vagy az, aki eldöntöd, hogy mikor mit szeretnél kifejezni, és énekmesterként szeretném is elérni Nálad, hogy vállald fel magadat, és úgy zenélj, ahogy az érzéked diktálja.

Ezt a „kiegyenlítés” dolgot úgy is ábrázolhatnám, mint egy liftet. A liftkabin egy drótkötéllel van felfüggesztve, aminek a másik oldalán egy ellensúly van. Mikor a liftkabin felfele halad (a dallam egyre magasabb hangok felé kapaszkodik), az ellensúly lefele süllyed (áll ejtése, a mimikai izmok is leereszkednek). Amikor a liftkabin egyre lejjebb ereszkedik (a dallam lefele halad), az ellensúly egyre feljebb emelkedik. Más szóval ha valamit emelünk, akkor valami mást süllyesztenünk kell, ha pedig valamit süllyesztünk, valami mást emelnünk kell.

Ez a kiegyenítés törvénye. Használd egészséggel!

Fekete-Kiss Sándor
A HangDala Énekmestere

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!


Tags


You may also like

Beszélgetünk egy jót?

Beszélgetünk egy jót?

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}