9 millió bicikli Pekingben

Szerző: | dec 31, 2017 | HangDala Videók Audiók | 0 hozzászólás

Szilveszter este van, pár óra múlva a 2018-as év kezdődik, ilyenkor jól jön egy kis humor… Egy aranyos sztorira hívta fel figyelmemet Beáta, egy HangDalás énekes. 

Katie Melua egy nagyon kiváló énekesnő, és van egy híres dala, a Nine Million Bycicles (9 millió bicikli, Katie Melua – Nine Million Bicycles), amihez egy nagyon figyelemreméltó videót készítettek. Íme, érdemes megnézni:

A szövege is nagyon aranyos, először mindig elmond egy objektív tudományos adatot, ami vagy tény, vagy csak feltevés, de EGY mindenképpen BIZTOS: hogy ő szereti a szerelmét… 

There are nine million bicycles in Beijing 
That’s a fact, 
It’s a thing we can’t deny 
Like the fact that I will love you till I die. 

Ez valami olyasmit jelent, hogy “9 millió bicikli van Pekingben, ez tény, ez egy tagadhatatlan dolog, mint ahogy az a tény is tagadhatatlan, hogy halálomig szeretni foglak.”

A második versszak már nem olyan biztos a dalszöveg szerint:

We are twelve billion light years from the edge, 
That’s a guess, 
No-one can ever say it’s true 
But I know that I will always be with you. 

“Tizenkét milliárd fényévre vagyunk a világegyetem szélétől, ez egy találgatás, senki meg nem mondhatja, hogy ez igaz-e, vagy sem; de én tudom, hogy mindig veled leszek.”

A billion szót az amerikaiban a milliárdra használják, azaz 1000 millióra, míg a briteknél a billion szó milliószor milliót jelent, nekünk ez a billió, az amerikaiak viszont erre a trillion szót használják. Szóval akkor most itt a kérdés, hogy a dal szerint a világegyetem széle 12 billió vagy 12 milliárd fényévre van-e? Melyik értelmezésben használjuk itt a billion szót? Mondjuk én a nagyobbra szavazok, mert a 12 milliárd túl kicsinek tűnik… De utánanézve a Googleban mindenütt a milliárdot emlegetik, azaz az ezermilliót. 

A harmadik versszak szerint viszont a billion szó már egészen biztosan a milliárdot jelenti:

There are six BILLION people in the world 
More or less 
and it makes me feel quite small 
But you’re the one I love the most of all .

“Hat milliárd ember él a Földön, több, vagy kevesebb, és ettől eléggé kicsinek érzem magam… De: én téged szeretlek a legjobban a világon.”

Ugye milyen aranyos szöveg? Először mindig valami számszerű, objektív, aztán jön a szubjektív, a lélek. Csodálatos!

Azonban egy brit tudós, Simon Singh – aki könyvet írt az egyik népszerű teóriáról, a Big Bang elméletről, azaz a Nagy Ősrobbanásról (miszerint a világegyetem egy pontból robbant kis, és most minden irányba tágul, így ezen elmélet szerint akár meg is mondhatjuk, hogy mekkora a világegyetem) – felszívta magát a második versszakon, vagy inkább kapott egy jó alkalmat arra, hogy népszerűsítse a mai főáramlatú kozmológiai elméletet, aminek ő maga is híve.

Még hogy 12 billió fényévre van a világ széle? És még hogy ez egy feltevés, egy találgatás, amiről senki meg nem tudja mondani, hogy igaz-e vagy sem? Nahát, ez már igazán felháborító! Először is tudjuk, hogy a 13,7 milliárd fényév egy helytálló becslés a meglévő adatok alapján és az elfogadható hibahatárokon belül (azért ő sem mond abszolút számokat, nagyon helyesen). Szóval kikéri magának, hogy nem tudjuk, meg feltevés, és hogy senki nem tudja pontosan megmondani. Mert igenis meg tudjuk mondani.

Jó, ez egy eldöntetlen kérdés, hogy a Nagy Ősrobbanás elmélet igaz-e, vagy sem? Ez nem tartozik ide, de én pl. nem hiszek benne. Szerintem a világegyetem folyamatosan képes a keletkezésre, nincs szükség arra, hogy egy pontból robbanjon ki. Még az se biztos, hogy tágul, mert egyes tudósok szerint a látható vörös csillagok nem a távolodás miatt látszanak vörösnek, hanem az életkoruk miatt, e tudós csoport szerint pl. a vörös a fiatalság jele, a keletkezésé, nem pedig az öregségé… Na szóval a tudományos körkép azért nem teljesen egységes a dolgokat illetően, de ez nem is baj. 

Viszont a történet nagyon viccesen alakult, mert Katie Melua válaszolt Singh professzor cikkére, mégpedig dalban. Azt mondta, hogy “jaj, igen, tudhatta volna jobban is, mint az asztronómiai egyesület tagja, szóval tessék, itt a helyesbítés”:

Katie Melua’s “Nine Million Bicycles”

Michael Schermer, a kételkedők társaságának elnöke a TED-en tartott előadást, és ezt a vicces epizódot beleszőtte az előadásába:

A videó végén Katie Melua elénekli a dal “helyesbített változatát”. Ez valahogy így szól:

We are 13,7 billion light-years from the edge of the observable universe, 
That’s a good estimate with well-defined error bars. 
And with the available information,
I predict that I will always be with you.

Magyarul olyasmi, hogy “13,7 milliárd fényévnyire vagyunk a megfigyelhető Univerzum szélétől, ez egy jó becslés jól meghatározott hibahatárok között, és az elérhető információ alapján előrejelzem… hogy mindig veled leszek!”

Hát nem aranyos? Persze így már a dal nem az igazi, a hangulata is lekonyul a versszak végére, de az egész egy nagyon szellemes ötlet volt!

Ha már itt tartunk, amikor megláttam a videót a 9 millió bicikli dalhoz, egészen el voltam képedve. Az egész videó egy folyamatos mozgásra van építve, az énekesnőt megállás és látható megszakítás nélkül hanyatt fekve végighúzzák rengeteg helyszínen, sokszor vágás nélkül. Megmondom őszintén, először arra gondoltam, ezt a videót felvették úgy, hogy őt húzták valamilyen padlón, vagy talajon, és aztán computer generált effektekkel mögé varázsolták a különböző háttereket. Nem hittem, hogy ezt lehetséges volt fizikailag felvenni. 

De nem így van! Képzeld, a videót úgy csinálták, hogy tényleg elkészítették az összes hátteret, a homokot, mindent, és őt meg végighúzták egy bonyolult útvonalon, tehát a videó egy valódi, fizikai felvétellel készült, ez egész egyszerűen bravúros! 

Varázslatos, egy daruval viszik Katie felett a világító mennyezetet, és a kamerarendszert. Az egyik készítő mondta, hogy ugye úgy akarták csinálni, hogy nagyszerűen nézzen ki, “de ez könnyű volt, mert Katie mindenképpen nagyszerűen néz ki”.

Boldog Új évet kívánva ajánlom ezt a videót is Neked! Sok sikert az éneklésben, akár ezt a dalt is előadhatjuk!

0

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Pin It on Pinterest

Tetszik?

Add tovább!