fbpx

március 16

…És miért pont a HangDala?

A HangDala Magánének elkezdésekor fontos meghatározni konkrét célunkat, milyen eredményt szeretnénk elérni az oktatás végére, hiszen a célkitűzések teljesítése, a célok elérése visz előre a fejlődésben.

Minden találkozó alkalmával érzem, hogy egyedülálló képzésben van részem, mert már a 3. alkalom után olyan magas hangokat is ki tudtam énekelni, amelyeket kamasz korom óta próbálgattam otthon sikertelenül. Hihetetlen volt számomra a felismerés, hogy hangképzéssel rövid időn belül a hangterjedelem határai is kiszélesíthetők. Ha nem személyesen tapasztalom meg mindezt, másnak el sem hiszem. A magánórákon szinte óráról órára rohamosan fejlődik tudásunk, előadásmódunk.

A HangDala stúdióként is működik. A HangDala Magánének elvégzése után lehetőség van saját repertoárunkból hangfelvételt készíttetni. Ez számomra majd az ajándékozás tárgyát képezi, szeretteimnek, jóbarátaimnak, ismerőseimnek fogom ajándékozni a hanganyagomat tartalmazó CD-t.

A hangképzés tananyagának elsajátítása mindenkinél más, de nem adják ingyen a sikert. Türelmet, szorgalmat és kitartást igényel. A képzés előrehaladtával azt vesszük észre, hogy hangunk fényesebbé, letisztultabbá, csillogóbbá – mondhatni – lélegzetelállítóbbá válik.

Sándor elszánt odaadással végzi munkáját, mindenkiből átlagon felüli eredményeket tud kihozni. Néha saját magunk is meglepődünk nem várt teljesítményünkön.

Az oktatást magas szakmai színvonalon, páratlan felkészültséggel végzi, fáradhatatlan munkabírású. Éleslátásával, szociális érzékenységével rögtön feltérképezi gyenge pontjainkat, majd tanácsokkal, gyakorlati példákkal segít minket a feladatok pontos elsajátításában.

A magánének alkalmával és a csoportos találkozókon is érzem, hogy elmosódnak a tanár-tanítvány határok, Sándor minden tanítványával baráti kapcsolatban áll. A követelmények magasak, de ez a színvonalas képzés számomra mégis egy szeretetteljes oktatással egyenértékű.

Milyen is a szeretetteljes oktatás?

A tananyag számonkérése mellett támogató és dicsérő szavakat is kapunk. Az értékek átadása nem sémaszerű, hanem a szeretetnyelvén történik. Bátorítás, fegyelmezés és megerősítés fejleszti tudásunkat, képességeinket, énekesi előadásmódunkat. Sándor minden hangképzéssel kapcsolatos feladatot részletesen elmagyarázva, többnyire szemléltetve hoz tudomásunkra. Megköveteli a tanultak maradéktalan teljesítését, de mégis egyenragú partner tud maradni. Elismerő szavak és következetesség: így érhető el rövid időn belül a kívánt eredmény.

Tudatosan alkalmazza a humort, mint a görcsök oldásának eszközét, ezáltal nem riadunk vissza az akadályoktól, lehetetlennek tűnő feladatoktól. Minden egyes poénnal közelebb kerül a tanítvány az úgynevezett aktív-laza állapothoz, amely szinte elengedhetetlenül szükséges az élet számos területén. (pl. sport) Ebben az állapotban lehet igazán a gyakorlatokat rövid időn belül, hibátlanul magunkévá tenni.

Mit jelent nekem a Hangdala?

A HangDala tisztaságához nem férhet kétség, látva a résztvevők csillogó szemeit, megtapasztalni egymás iránti őszinte érdeklődésüket, figyelmességüket, segítőkészségüket. A hangdalások értékrendje szorosan összefügg helyes döntéseikkel, erkölcseikkel. A csoport egyesített kollektív tudata; hogy a közösség még tovább épüljön, fejlődjön, repüljön, mint ahol most van. Még több kihívásnak, csapatépítésnek tegyen eleget.

Kiemelt jelentősége van, ha valaki egy közösséghez tartozik. Manapság, amikor mindenki a mobiljával kel és fekszik, majd szinte egész nap hozzá van tapadva, kell, hogy legyen az ember életében személyes kapcsolat is. Az ember alapvetően társas lény, ezért természetes igénye a közösségi lét, a közösségben való létezés. A közösség az emberi együttműködés legmagasabbrendű formája. A közösség célja egyrészt, hogy kielégítse az egyén közösségszükségletét, másrészt visszajelzést készítsen az egyén teljesíményéről, eredményeit elismerje.

A vonzás törvénye alapján befolyásolni tudjuk életünket, körülményeinket. A csoportos foglalkozásokon összeadódnak az energiák és így már többszörösen visszahatnak a csoport minden egyes tagjára. A jó gondolat, a pozitív életérzés bevonzza a jobb lehetőségeket. Tulajdonképpen csak jó dolgok történnek velünk!

Mindenkire egyformán érvényes szabályok vonatkoznak. Viszont a fegyelmezett oktatás is hatékonyabb, ha játékos formában történik. A közösséghez való tartozás jelentős mértékben megerősíti az egyént, mert a csoportos éneklés megtöri az elszigeteltség gátját.

Az éneklés pszichológiai hozadéka: feszültségeink, blokkjaink oldódnak, távoznak el. Mozgásunk összehangolttá és természetessé, légzésünk egyenletessé, személyiségünk boldogabbá válik. Jelentős hatással van kisugárzásunkra, fejleszti önértékelésünket és ebben a harmóniában megnövekszik a vonzásfókuszunk.

A közös szabad improvizációs gyakorlatok következtében az élet számos területén megfigyelhető pozitív változásunk. Ezek a belső megérzéseink a hétköznapokban rugalmas reakciók formájában jutnak kifjezésre és jelentős szerepe van a munkatársakkal való együttműködés folyamatos javításában. Időről időre azt vesszük észre, hogy kreativitásunk szüntelenül fejlődik, mindig tudunk újabb és újabb alkotásokat létrehozni.

…és miért pont a HangDala?

A HangDala olyan klub, ahol a klubélet boldog és lelkes tagok együttműködéséről szól. Itt mindenki megtalálja a zenei ízlésének megfelelő hanganyagot, de lehetőség van arra is, hogy saját kívánságaink, zenei álmaink, kedvenc zeneszámaink teljesüljenek. A jókedv kiapadhatatlan forrása biztosítja hétről-hétre a magas létszámot, látogatottságot.

Ha egyszer valaki először látogat el a klubba, a HangDala hangulata olyan mélyen bevésődik az emlékei közé, hogy időről-időre vissza kell térnie, hogy feltöltödjön ebben a gazdag energia mezőben. Megtapasztalja, hogy mekkora ereje van ennek a zenei közösségnek. Előbb-utóbb hiányérzete lesz a sokáig távolmaradónak, mert hosszú távon nem lehet nélkülözni a HangDalát. Szenvedélyünkké válik.

A csoporthoz való első csatlakozás során beszippantjuk a HangDala atmoszféráját, amelytől rögtön függővé válunk, s ennek egyenes és visszafordíthatatlan következménye lesz a klub rendszeres látogatása.

A HangDala nemcsak zeneileg fejleszt, kikapcsolódást nyújt, hanem komoly személyiségfejlesztő tréning is folyik a találkozók alkalmával. Figyelemmel kísérem a HangDala keddi összejöveteit. Látom a változásokat. Az addig halkszavú fiatalemberből bátor kezdeményező lesz. A fátyolos hangú, bátortalan, gátlásos hölgy nyers, képzetlen hangja fényesen selymessé válik és határozott magatartása, magabiztossága is megdöbbentő.

Végül, de nem utolsósorban a HangDala-klubélet keretein belül többször is átéljük azt az örömöt, amely arra ösztönöz minket, hogy újra és újra keressük ezt az élményt.

Szekeres Judit


Tags


You may also like

Beszélgetünk egy jót?

Beszélgetünk egy jót?

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}