fbpx

A csoda, ami minden évben megtörténik

Szerző: | ápr 8, 2018 | Hírek | 0 hozzászólás

Krisztus feltámadt halottaiból, halállal eltiporván a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozván.

Christos Anesti ek nekron, thanato thanaton patisas, ke tis en tis mnimasi Zoin harisamenos.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

https://www.youtube.com/watch?v=0-vXuAeEi8A

Tudtad, hogy van egy csoda, amire minden évben pontosan lehet számítani? Legalábbis így szól a történet, amiről sokan megbizonyosodhatnak, ha elmennek Húsvétkor Jeruzsálembe. 

Ez a csoda minden évben Krisztus Feltámadásának ünnepén, a Feltámadás Szertartáson szokott történni a Feltámadás templomban, Jeruzsálemben. A csoda neve a Szent Tűz, vagy görögül a Szent Fény.

Ha belegondolunk, eléggé meglepő, hogy egy bizonyos csoda minden évben egy megadott időpontban megtörténik.

Ez a csoda nyugaton nem ismeretes, csak keleten. Nyugaton mind az egyházak, mind az újságok hallgatnak erről. Nem hiszem, hogy hallottál róla.

Hogyan történik?

Christos Anesti - Krisztus Feltámadt

Christos Anesti - Krisztus Feltámadt

A hatóságok a pátriárkával együtt lezárják a Szent Sír káponát, és ellenőrzik, hogy semmilyen éghető, vagy gyúlékony anyag ne legyen a belsejében. Amikor eljön Nagyszombat (minden évben más napra esik, ez a Hold naptár és a régi Julianus naptár alapján van kiszámolva), rengetegen összegyűlnek a templom körül, hogy részük legyen a Szent Tűz csodájában. Nagyszombaton bemennek a hívők a templomba, és délután 2 előtt a pátriárka bemegy a Szent Sír Kápolnába. Ott letérdelve elmondja a ráhagyományozott ősi imákat.

Majd megkezdődik a csoda, és a Szent Láng, vagy Szent Fény eléggé megmagyarázhatatlan módon kilép a Jézus sírjául szolgáló kőből, de a hívek a templomban is gyakran látják, hogy a fény felülről is leereszkedik, belép a templomba. A fénynek kékes színe van, és meggyújtja a Pátriárka gyertyáját. De az is megtörtént már nem is egyszer, hogy a kint állók gyertyája, vagy a templom olajlámpásai is maguktól meggyulladnak ebben a pillanatban, ettől az ide-oda szálló titokzatos kék lángtól. A Patriárka kilép kezében az égő lánggal, és bejelenti a feltámadást. A hívek között szétterjed a Szent Tűz, gyertyáról gyertyára adják.

A lángoknak egy ideig kékes fénye van, és nyugodtan bele lehet tartani a kezet, vagy az arcot, nem égeti meg. Egy ideig nem úgy viselkedik, mint a normál tűz.

Persze már sokszor próbálták ezt az eseményt mindenféle tudományosnak gondolt módon megmagyarázni, de aki jelen van ennél az eseménynél, gyakran láthat olyan megmagyarázhatatlan dolgokat a saját szemével, ami eléggé elgondolkodtató. Volt például egy eset 1996-ban, amikor egy mérnököt megkértek, hogy filmezze le a Szent Tűz csodáját. Fent állt a galérián, és mellette egy orosz apáca állt. Amikor a pátriárka bement a Szent Sírba, minden lámpa elaludt, így várták a Szent Tűz megjelenését. Még mielőtt a Patriárka megjelent volna a Húsvéti Lánggal, a mérnök mellett álló apáca felsikoltott, mire ő odafordította a kamerát. Az apáca megdöbbenve tartotta a gyertyát a kezében, ami égett.

Az oroszok vagy a görögök repülőn viszik a Szent Lángot Moszkvába vagy Athénba, hogy onnét terjedjen tovább a templomokban, a feltámadási szertartásokon.

Még sok érdekes történetet lehetne mesélni erről a minden évben megtörténő csodáról (ami 1923 Húsvétján nem történt meg! Érdekes, nem?...). De az egyik legszebb történetet a feltámadás Templom bal középső márvány oszlopa meséli el., ami hosszában meg van hasadva, és tűznyomokat visel magán. Az oszlop kettéhasadása 1579-ben történt, amikor az örmény közösség magának szerette volna megszerezni a jogot, hogy a Szent Láng csodáját megkapják. A görög pátriárka kint állt a templom előtt. Egyszer csak a Szent Láng nagy robajjal áttörte az oszlopot, és meggyújtotta a görög pátriárka gyertyáját.

Feltámadás Templom Oszlopa

Feltámadás Templom Oszlopa

Ezt látta egy török müezzin, a csoda hatására elhagyta moszlim hitét, és leugrott a müezzin toronyból. De nem lett semmi baja, mert a kövek meglágyultak alatta. Ennek nyomait ma is meg lehet nézni. Állítólag a törökök próbálták eltüntetni a nyomokat a kövekből, de nem sikerült nekik, így a meglágyult utcakő és a kettéhasadt oszlop azóta is ennek a történetnek a tanúsítója.

Ezzel az eléggé rendkívüli történettel és a Krisztus Feltámadt himnusszal köszöntelek Húsvét alkalmából, boldog ünnepeket kívánva!

Szerb énekesnő

Görög énekesek

Görög kis srác

Libanon, flash mob egy bevásárlóközpontban

Szírek, arabul

Krisztus feltámadt halottaiból, halállal eltiporván a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozván.

Christos Anesti ek nekron, thanato thanaton patisas, ke tis en tis mnimasi Zoin harisamenos.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

Szent Sír Kápolna Jeruzsálem

Szent Sír Kápolna Jeruzsálem

 

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

s2Member®

Pin It on Pinterest