fbpx

Fekete-Kiss Sándor Énektanár

Szerző: | febr 22, 2014 | 5 hozzászólás

Fekete-Kiss Sándor zeneszerző, hangképző énektanár

Fekete-Kiss Sándor zeneszerző, hangképző énektanár (2013)


Érdekes módon először még fizikus akartam lenni, a budapesti Táncsics Gimiben Fizika szakra jártam, az anyag legmélyebb titkai érdekeltek. Ha belegondolok, nem lettem hűtlen ehhez a tervhez, mert a zeneszerzésben, énektanításban is ugyanezzel a szemléletmóddal közelítek. Talán még jobban is jártam így, sőt biztos, mert az Univerzum titkai, mint számomra kiderült, összeszövődik a lélek titkaival, és a megközelítés így teljesebb, mintha csak az anyagban gondolkoznék.

 

Gimi közben már jöttek a zenei ötletek, séta közben a saját zenémet hallgattam, így elhatároztam, hogy utánajárok a dolognak, és elmentem a Bartók Konziba, elkezdtem járni vendéghallgatóként Fekete-Győr István osztályába. Így egyszerre lett zenei érettségim, meg közismereti érettségim. A Zeneszerzés lett az utam, elvégeztem a Zeneakadémiát (Szokolay Sándor, Balassa Sándor, Soproni József osztályában) és rengeteget jelentett az, hogy Kurtág Györgytől is sikerült sokat tanulnom.

 

Utána mindenféle helyen próbáltam dolgozni, de az egyik döntő fontosságú dolog volt az életemben, hogy zongoráztam Táncegyüttesekben, a Népszínház táncegyüttesben, és aztán az Opera balettben is. Itt az egyik legfontosabb készség az improvizáció volt. A rögtönzés az életem részévé vált.

 

Kurtág György ajánlásával kaptam egy év német ösztöndíjat Stuttgartban, közben megszülettek a gyermekeim is, tehát új életem lett. Itthon aztán különböző módon próbáltam zeneszerzőként megélhetéshez jutni, valahogy mindig sikerült. Hosszú ideig dolgoztam pl. a saját egyre bővülő szintetizátor stúdiómmal filmzenéken, reklámzenéken, egy időben ez adta a megélhetésem gerincét.

 

'94-től Petrovics Emil ajánlásával a Színművészetin kezdtem dolgozni zongora korrepetitorként, ahol rendezőkkel (Békés András, Nagy Viktorral), sőt, magával Kodálynéval is dolgoztam együtt. Egy csomó Kodály dalt is tanítottam a színművészetiseknek.

 

A zeneszerzők gyakran lesznek korrepetitorok, azaz zongorakísérő felkészítők, a korrepetitorokból pedig gyakran válik kiváló énekmester, hangképző mester. Az én utam is így vezetett a hangképzés irányába, hiszen egyre többet foglalkoztam énekesekkel, színészekkel.

 

2003-ban jött az első áttörés, amikor ezt fel is vállaltam nyíltan. Az alakuló módszeremet svéd növendékekkel kísérleteztem ki, aztán az első csoportos hangképző tanfolyamot a Gór Nagy Mária Színitanodában adtam, 2004-ben pedig már a saját énektanfolyamomat alakítottam, aminek a HangDala nevet adtam (a Man-Dala szóból alkottam). 2004 őszén tartottam az első HangDala énektanfolyamot, ami azót egy sikertörténetté vált.

 

A színészekkel való munkát a Shakespeare Színiakadémián és a Gór Nagy Mária Színitanodában is folytattam. A HangDala módszert először a GNM egyik színészosztályában alkalmaztam a hangképzés oktatásban, nagy sikerrel. Gimnazista Tinitanodásokat is tanítottam ugyanezzel a módszerrel, amit annyira kedveltek, hogy a hozzám járó diákok létszáma a kezdeti 20-ról hamarosan 120-ra nőtt.

Fekete-Kiss Sándor zeneszerző

FKS (2013)


Már az első HangDala Énektanfolyam is jól sikerült, és mind a mai napig megmaradt a lényegisége, a lendülete, de az elmúlt 17+ évben a saját fejlődésemmel a HangDala is rengeteget fejlődött. A tanfolyam gerince megmaradt az eredetinek, de az elméleti rész például rendkívül gyakorlativá vált, azaz már nincs olyan, hogy elméleti előadás, és aztán a gyakorlatok, hanem mindent azonnal ki kell próbálnod a saját testeden keresztül.

 

A mai HangDala így rendkívül hatékonnyá és gyorssá vált, mind csoportos, mind egyéni tanításban, és nagyon élvezetes tevékenység. Ennek az oka abban van, hogy én másképp nem tudnék ilyen hosszan dolgozni egy ügyön; jómagam - mint kiderítettem egy nagy kiégési időszakban, 2012-ben - csak úgy tudok létezni, ha a számomra legfontosabb dolgot teszem, és ez nem más, mint a kutatás, a felfedezés, a feltalálás. Ha nem ebben a szellemben dolgozom, hamarosan kiégek. Így hát nem is tehetek mást, mint hogy folyamatosan kutató, felfeldező, feltaláló legyek, más szóval pont azt teszem, amit a z ifjúkoromban akartam, amikor fizikus akartam lenni.

 

Ugyanez a szellemiség jellemez zeneszerzőként is, a zenéim, amikkel ösztöndíjakat szereztem, vagy amiket nemzetközi fesztiválokon is bemutattam egyszerre kísérleti jellegűek, bennük van a Computertechnika, a kozmosz hangjai és történései, és egyszerre mégis jól érthetőek, átélhetőek, mert ez a másik nagyon fontos dolog, ami a HangDalának is a lényegét adja: a zene számomra nem elefántcsonttorony tevékenység, a Zene az emberért van, és a HangDala is azért született meg, mert van egy felismert tulajdonságom, ami döntő fontosságú ebben a tevékenységben: bárkihez közel tudok vinni egy koncepciót, amit megértettem, akkor is, ha az illetőtől az a terület esetleg idegen.

 

Ezért is született meg már a HangDala kezdetén az egyik szlogenem:

 

"Legyen a Zene mindenkié!" (Kodály Zoltán)
"De most már tényleg!" (Fekete-Kiss Sándor)

Zongora kíséret

A zongora éneke


A Zene legyen Veled!
Fekete-Kiss Sándor
A HangDala Énekmestere

A fotók Rózsa Zsuzsanna és David Manco alkotásai

 

Kövesd a Hangdalát!

5 hozzászólás

 1. Scott Johnson

  Dear Sándor,
  My name is Scott Johnson and I founded World Singing Day. I love your video of you leading people in singing the song „We Sing” in Budapest.
  And I’m happy to let you know that you have won one of our weekly $250 awards for your video and for being a part of this year’s World Singing Day.
  Let me know how you would like to receive the money (e.g. Western Union, PayPal, US check).
  Let’s Skype soon. I’d like to find out more about what you do and how we can get more people from Hungary involved in next year’s World Singing Day.
  All the best,
  Scott Johnson
  Boulder, Colorado, USA
  http://www.WorldSingingDay.org

  Válasz
  • Fekete-Kiss Sándor

   Hi, Scott, it is a marvellous news! I am so happy! Thanks for this, I will announce it to my newsletter readers now! I am more than happy to be in Skype conversation with You! We will manage it soon!
   Yours
   Sandor

   Válasz
 2. Pirher Éva

  Gratulálok! Mindig jól esik a szívemnek, ha egy magyar ember, együttes, közösség mások által is ismertté. ELISMERTTÉ válik. Csak Így tovább!

  Válasz
 3. Renáta

  Kedves Sándor!
  Az igazság az, hogy a véremben van a zene! Imádom! És azt gondolom, hogy ezzel tudom magam és minden érzésem kifejezni a legjobban!
  Régebben táncoltam és zongoráztam is! Azonban az éneklés az egyetlen amivel nem túlzottan sokat foglalkoztam, mert nagyon megosztó a hangomról a vélemény. Vannak akik azt mondták nincs rossz hangom, de akadtak akik szerint rémes és ne énekeljek!
  Igazándiból nekem az volna a vágyam, hogy egy igazi szakember mondjon véleményt a hangomról! Tényleg rossz? Hallgatható? Hogyan lehetne javítani ha lehet?
  Letöltöttem az ingyenes hanganyagot és nagyon tetszik, de bevallom őszintén örülnék, ha volna rá mód, hogy egyszer meghallgasson és őszinte véleményt alkosson!
  Üdvözlettel:
  Renáta

  Válasz
  • Fekete-Kiss Sándor

   Hát persze, lépj kapcsolatba velem pl. a magánének oldalon, és megszervezzük!
   Sose hallgass az ilyen kritikai hangokra, mert ezek gyakran teljesen nélkülöznek minden alapot. És örülök, hogy az ingyenes anyag hasznosnak bizonyult!
   Hajrá, ha a véredben van a zene, akkor ez a lényeg, és nem más. És igen, az érzéseid kifejezése. Ezek nagyon fontos, lényeges dolgok, ezzel pont a lényegre tapintottál!Ha van hangszeres tapasztalatod, az még jobb. És ha tánc is, az még annál is jobb. A zenének nagyon erős kinetikus (mozgásos) oldala van. Tehát összehozzuk a találkozót. Rendben?

   Válasz

Szólj hozzá!

s2Member®

Pin It on Pinterest

Share This