Sóhajszerű hangindítás, avagy hogyan alkalmazzuk az erőt

Szerző: | júl 10, 2016 | Énektanulás | 0 hozzászólás

Egy hangot el lehet indítani úgy is, hogy nem vesszük figyelembe a természet működését, és így kiesünk a “flow”ból, de úgy is, hogy hagyjuk testünknek, hogy segítsen nekünk természetes bölcsességével, ami több milliárd évnyi tapasztalat, és amit szívesen a rendelkezésünkre bocsát, ha elfogadjuk.

Annyit kell csak tennünk, hogy a természetes áramlás, “flow” szerint indítunk hangokat. Az a hozzáállás, ahogy ezt tesszük, hasonlít a Tai Chi mozgásához. A természetben minden víz szerűen áramlik, és kényszerítés helyett jobban tesszük, ha hagyjuk, hogy ez az áramlás a maga módján kibontakozzon, mert így kényszeresen erőltetett éneklés helyett természetesen áramló, szívből jövő hangokat kapunk, ami sokkal kielégítőbb élményt ad, mind nekünk, mind másoknak.

Tenger hullamzasa

Ennek megvalósításához fontos a hang indítása, a hang vezetése, és a hang befejezése egyaránt. De a hangindítás kiemelkedő fontosságú pillanat, mivel amennyiben ezt jól sikerül eltalálnunk (és ez igazán nem nehéz, mivel testünk TUDJA, hogy kell ezt csinálni), akkor automatikusan kapcsolódunk a teljes “test-oszlopunkhoz” az aljától a fejünk tetejéig, és ez a kapcsolódás megmarad az egy lélegzetre énekelt hangok folyamán.

Erre a hangindításra használta Adorján Ilona (híres hangképző tanár, sok világhírességet nevelt ki, sajnos már nincs köztünk) a “Sóhajszerű Hangindítás” kifejezést.

Sóhajok Hídja, Velence

Sóhajok Hídja, Velence

Hogyan történik a Sóhajszerű hangindítás? Ezt nagyon könnyű megérezni. Megkérlek, hogy most egy párszor próbaképpen sóhajts egyet. Ez mindig nagyon hasznos stresszoldó egyébként, mert stresszes állapotban a légzésünk megakad, nem áramló, és a sóhajtás által ki tudunk szabadulni a kellemetlen stresszélmény súlya alól, lelkileg is elkezdünk megkönnyebbülni.

Milyen görbével lehet leírni ezt a sóhajszerű élményt? Ez egy lágyan induló görbe, melynek van egy csúcspontja, majd lecsengése. Ideális, ez pont az, ami visszavezet a természetességhez!  Nos, pont ha pont ilyen görbe mentén indítjuk el a hangot, folytatjuk, majd lecsengetjük, akkor már sóhajszerű hangindításról beszélünk, de én kiterjesztem ugyanezt a hang alakulásának egészére, sóhajszerű hangalakítás, és sóhajszerű befejezése a hangnak. Ha ezen a módon irányítjuk a hangot, minden természetesen a helyére kerül, erőlködés, túlzott figyelem nélkül. Minden szinte magától történik, mint egy varázslat.

Mikor indítjuk el a hangot? A hang megszólalása pillanatában, vagy már előbb? Nos, ez is egy nagyon fontos “titok”. A légzésünknek már a hang elindulása előtt el kell indulnia lágyan, és a hang ebbe a már sebességben lévő áramlásra kapcsolódik. Így elkerülhetjük a hamis, vagy bizonytalan hangindításokat, az énekünk sokkal tisztábbá válik. Azaz az intonációd biztos lesz! (Intonáció – a tiszta éneklésre vonatkozik, a hangmagasságok formálására, a latin “intonare” szóból).

Egy technikai hasonlat: ha egy autót mozgásba akarunk hozni, a kuplung elengedése előtt már egy kicsi gázt kell adni, és a lágyan felpörgetett motort a kuplung ugyancsak lágy elengedésével fokozatosan összekapcsolod a futóművel, az autó rángatás nélkül, simán indul el. A légzés sóhajszerű megindítása megfelel a gáz adásnak, a hangszalagok záródásakor pedig hang keletkezik, ez megfelel a kuplung elengedésének, a hangmegszólalása pedig megfelel az autó mozgásba lendülésének.

Miért tesz ez jót az énekhangnak, és az intonáció pontosságának? Rugalmas, összekapcsolt állapotban tart, és egy pillanatra nem veszíted el a hangod feletti kontrollt, de mindez nem egy kényszeredett, sok figyelmet igénylő folyamat, hanem szinte magától valósul meg. Miért? Mert a természetben minden így működik, és nem teszel mást, mint visszatérsz a természethez!

Vissza a természethez! Ez egy jó zárszó ehhez a kis cikkhez. Használd egészséggel, és énekelj szívet gyönyörködtetően! Ha ezt kipróbálod és használod, ez nagyon könnyű lesz!

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!

A Zene legyen Veled!

Fekete-Kiss Sándor
énektanár

0

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Pin It on Pinterest

Tetszik?

Add tovább!