Otthoni énekgyakorlás

Szerző: | dec 9, 2016 | Énektanulás | 0 hozzászólás

Ha valaki szeretne énekelni tanulni, vagy javítani énektudásán, érdemes a hangképzés órákon kívül is gyakorolnia otthon. Egy pár ötlettel szeretnék hozzájárulni ennek sikeréhez.

  • Dolgozz örömből, ne aggódásból! Legjobb, ha nem is dolgozol, hanem játszol, a hangoddal, a kifejezési lehetőségeiddel. Az énekgyakorlás ne legyen egy küzdelem, de ugyanakkor a következetes, kitartó ismételt gyakorlás előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Ha élvezettel gyakorolsz, akkor mindig szívesen fogod csinálni, és nem hagyod abba pár alkalom után.
  • Hozd ki magadból a legjobbat, amit az adott pillanatban el tudsz érni, de ne engedd meg, hogy a versenyszellem, a másokkal való összehasonlítás elvegye a kedvedet az énekléstől. Fontos, hogy ne azért gyakorolj, énekelj, mert meg akarsz verni valakit, hanem azért, mert szeretsz énekelni. Ha valamit magáért a cselekvésért tudsz csinálni, magáért a cselekvés öröméért, mert szereted azt csinálni, akkor az sokkal több jót hoz Neked, és több fejlődést okoz, mintha csak megfelelési kényszerből, vagy egy áhított státusz megszerzéséért gyakorolnád az éneklést. Ha nem az éneklés iránti szeretetből énekelsz, akkor megint csak, hamarosan érdektelenné fog válni számodra a dolog, és abbahagyod.
  • Inkább dolgozz kevesebbet, de figyelmesen, érzékeny odaadással, mint sokat, de nem érzésből, mert az utóbbi esetben könnyen elfáraszthatod a hangszalagjaidat, és akkor az nem tesz jót.
  • Szerezz visszajelzést.
    Ennek egyik módja, ha hangképzés órán veszel részt. Ez biztos, de egy jó hangképzés tanár megtanít arra is, hogy önállóan is tudjál dolgozni, nem tesz függővé, ehhez módszereket is ad, és átadja a gondolkozásmódját, ami segíthet ebben.Tehát a másik módja a visszajelzésnek, hogy ezt magadnak is meg tudod adni, ehhez persze meg kell tanulnod észlelni. Az észlelés ugyanolyan képesség, mint a jó légzéstechnika, vagy a zenei hallás, ezt is gyakorolni kell az élet minden területén, és érdemes is gyakorolni. Minél gyakorlottabb vagy, annál jobb a megkülönböztető képességed, és az remek dolog, amikor ez a képességed már élesen működik.Három: úgy is szerezhetsz visszajelzést, hogy felveszed magadnak az otthoni gyakorlásodat, vagy a dalt, amit énekelsz, és visszahallgatod. De vigyázz, itt nem az a cél, hogy megállapítsd, milyen béna vagy, és menyivel kevesebb az, amit tudsz, mint amit a nagyok tudnak, hanem megint csak a megkülönböztető képesség nagyon fontos – nézd meg, hogy mi az, amit már jól csinálsz, és mi az, amit még nem, és esetleg próbáld kitalálni, hogy mit nem csináltál jól, mit mulasztottál el, mit kellett volna helyette csinálni, ami jobb eredményt hozott volna az adott részletben. Az egyszerűen nem igaz, hogy minden teljesen rossz volt, rá kell tudnod mutatni, mi volt az, ami igenis jó volt, legyen az akár csak egy verssor a dalban, és mi nem. Szokjál le a fekete-fehér gondolkozásmódról, hogy minden vagy teljesen jó, vagy teljesen rossz, és tudd észrevenni a különbségeket. A jó és rossz között végtelen sok árnyalat van, és a daloknak is sok részlete van, egyik igenis jobb lett, a másik kevésbé.Rokonok, barátok, családtagod is adhatnak visszajelzést, ez lehet pozitív, de nagyon gyakran számíts erős kritikára. Ez hathat rád lehengerlően, akár a kedvedet is szegheti, de az erős kritikát használhatod arra is, hogy pozitív eredményt érj el. Lefordíthatod a kritikus megjegyzéseket pozitív célkitűzésekre. Például: “tök hamisan énekelsz, ez borzalmas”. Fordítás: “na jó, akkor a célom az, hogy megtanuljam a tiszta éneklést, ehhez fejlesztem a zenei hallásomat, és az eszköztáramat, hogy ezt el is tudjam érni”. Vagy: “olyan kifejezéstelen, ahogy énekelsz, nem mozdítasz meg bennem semmit”. Fordítás: “az egy jó dolog, ha magával ragadó tudok lenni, de ehhez őszintébbnek és hitelesebbnek kell lennem, jobban felvállalnom magamat, és úgy énekelnem, ahogy én is szeretném, hogy megérintsenek engem egy zenei előadással”. Az őszinteség és hitelesség nem technikai kérdés, sokkal inkább az önmagunkkal való azonosulás mértékéből fakad.
  • Amin javítani akarsz, azon tudsz is javítani. Ha kell, szerezz ehhez tudást! A HangDalában például részt vehetsz a HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK!, ha már voltál kezdőn, részt vehetsz a HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK! is, vannak Magánénekórák is, de az interneten, a Youtubeon további sok érdekes videót találhatsz, jobbakat, rosszabbakat is az énektechnika fejlesztéséhez.
  • Azt se felejtsd el, hogy a zenélés célja nem az énektechnika, hanem a zenei kifejezés, szépség, mondanivaló megjelenítése. Azaz a gyakorlásodnak legyen szíve, ne csak formája. A cél nem a külső matéria, hanem a lélekkel teli belső tartalom.
  • Vállald fel az egyéniségedet, a saját nézőpontodat, a saját meglátásaidat, érzéseidet. Ez nagyon fontos, az előbb már volt erről szó. Semmi ne tántorítson el ettől! Ez a lényeg! Vállald fel azt, amit és ahogy szépnek találsz, és ne hallgass ebben senkire, fejleszd ki a saját belső képzeletvilágodat, támaszkodj a saját élményvilágodra, mert csak ez hozhat hiteles eredményt, csak ennek van kisugárzása. Ha vannak hibái az előadásodnak, hiányosságai, azokat is vállald fel, “igen, most itt tartok, de íme, ilyen szenvedélyesen hiszek abban, amit csinálok, és hagyom, hogy ez a szenvedély átvilágítson rajtam, és átfűtse az előadásomat, még ha annak vannak is tagadhatatlan hiányosságai.” A zenei szépség jó része pont ebből az őszinteségből fakad. nem a tökéletesen a legszebb, hanem a hiteles, amiben szenvedély lobog. Persze mindeközben törekszem arra, hogy a megjelenítő képességeim (technika) is egyre precízebben működjön nálam, tehát mindig emelem az előadásom színvonalát, és ebben is szenvedélyes vagyok.
  • És végül, az otthoni énekgyakorláshoz, énektanuláshoz kiváló eszköz a Online HangDala Videó Tanfolyamok, ami azért is nagyon hasznos, mert ha messze laksz Budapesttől, akkor is hozzá tudsz jutni a HangDalához! Ha még nincs neked, Online HangDala Videó Tanfolyamok, sokan tanultak meg énekelni ezeknek a Dupla DVD-knek a segítségével!

Örömteli otthoni énekgyakorlást kívánok! A zene világa a csodák világa, és ezek a csodák a tieid is lehetnek, csak arra várnak, hogy kinyújtsd a kezed feléjük. Remélem, ez a kis cikk segített ebben Téged!

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!

0

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Pin It on Pinterest

Tetszik?

Add tovább!