Merj kísérletezni, bízz a képességeidben!

Szerző: | ápr 23, 2017 | Énektanulás | 0 hozzászólás

Aki mer, az nyer! 

Szerinted ki a legfőbb tanárod? Kitaláltad a választ? Hát te magad! 

Ahogy Shree Anthony Dass mondta, akitől tablázni tanultam (ez egy izgalmas klasszikus indiai ütőshangszer, két részből áll, egy jobb, és egy bal dobból a magas és a mély hangok számára):

Your guru is practice. Practice, practice, practice!

A tanárod a gyakorlás, Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Ez mit jelent a gyakorlatban? A tanár abban segít, hogy módszereket ad arra, hogyan jöhetsz rá dolgokra. Ez a segítség elkél, nem biztos, hogy rögtön rájövünk, hogyan is tudjuk ezt jól csinálni, eredményesen.

A tanár tehát utat mutat abba az irányba, ahol Te magad magabiztosan kézbe veszed a képességeidet, és rájössz arra, hogyan tudsz dolgokat megcsinálni. Ez egy nagyon értékes segítség, és egy jó tanár rengeteget tud ebben segíteni.

De ugyanakkor a tanár soha nem tesz fölöslegessé Téged! Hiszen ki az, aki megmozdul, hangot ad, áramlást indít, ki az, aki alakítja, formálja a megszülető dallamot, zenét? Hát persze, hogy Te magad. Azaz Téged nem helyettesíthet senki ebben a folyamatban. 

Más szóval bátornak kell lenned, és merned kell kísérletezni, megmozdulni, tenni, kipróbálni, és az eredménytől függően alakítani önmagad. Mindezt türelemmel, mert a kísérletezésben benne van az is, hogy nem minden sikerül azonnal 100%-osan. Rá kell jönni a dolgokra, meg kell érezni, próbálgatni kell így is, úgy is – ebben a tanár rengeteg ötletet adhat neked – amíg ki nem alakul benned egy szilárd, egyre erősebb érzék, emit pedig egy egyre erősebb magabiztosság követ. Így tanulsz meg énekelni. 

De ha közelebbről megnézzük a dolgot, te magad tanítod meg magadat énekelni, hiszen Neked kell belülről érezni, mit hogyan csinálsz, vagy nem csinálsz, ezt kívülről egyetlen tanár nem tudja helyetted megcsinálni. Tehát te kihagyhatatlan vagy a folyamatból! És ez persze jó hír, hiszen mi másért kezdesz el tanulni énekelni, mint hogy önmagadat felfedezd, és kifejezd, autentikus módon, azon az egyedi módon, ami, aki vagy?

És a másik pont a gyakorlás. Ahhoz, hogy a pillanatokra megérzett új hang bármikor reprodukálható, vagy újra alkotható legyen, a képességeknek meg kell szilárdulnia, és ehhez sokat kell használni, azaz sokat kell gyakorolni. Persze mindezt nem stresszesen, hanem játékosan, derűvel, mert úgy eredményesebb.

A tanár másik feladata tehát megtanítani azt, hogy hogyan tudsz gyakorolni! A jó tanár megmutat módszereket arra, hogyan tudsz kigyakorolni dolgokat, amit aztán otthon is használni tudsz. Így felvértezve azt is megtanítja Neked, hogyan tudsz a sajt tanároddá válni. 

Mi pont ezt csináljuk a Hang-Varázs Kezdő, majd a Középhaladó Énektanfolyamokon. Módszereket tanulunk arra, hogy hogyan fedezzünk fel dolgokat az éneklésben, hogyan kísérletezzünk, és hogyan gyakoroljunk. ezekről mindig szó van, nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is. Nem csoda, hogy nagyon hamar szoktunk eredményt elérni. 

Ugyanezt tesszük magánórákon. És nemsoká beindítok műhelytanfolyamokat is, amik egyfajta csoportos magánórák lesznek, azért, hogy több embert tudjak gyakoroltatni abban, hogyan lehet szólisztikusan is megszólalni, énekelni, ami ugye egy nehezebb, kockázatosabb szint az együtt énekléshez képest.

Ezért az ajánlott útvonal mindenkinek: először a HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK!, azután jöhet csak a HANGDALA ÉNEKTANFOLYAM – NEM CSAK BÁTRAKNAK!, és a Magánének, vagy a nemsoká beinduló Énekstúdió (csoportos műhelytanfolyam, a nevet még keresem hozzá). 

Aki pedig nehezen jut el Budapestre, vagy videók formájában otthon is használni akarja a HangDalát, azoknak ajánlom a Online HangDala Videó Tanfolyamok (1-es, és 2-es sorozat)! 

A Zene legyen Veled, jó gyakorlást, jó tanulást!

Fekete-Kiss Sándor
A HangDala énekmestere

0

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Pin It on Pinterest

Tetszik?

Add tovább!