Fekete-Kiss Sándor énektanár

Hogyan válunk mesterré?

Hogyan válunk mesterré?

By on aug 20, 2016 in Énektanulás | 0 comments

Kövesd a HangDalát!
Facebooktwitterrssyoutube
 

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt válhatok jó énekessé?

Ez attól függ, hogy mit akarunk elérni. Ha az énekléssel a célunk, hogy egy szellemi-lelki energiaforrással gazdagodjunk, kifejezzük lelkünket, naponta megéljük a zene felszabadító, megújító hatását, akkor már egy Hang-Varázs énektanfolyam is a célodhoz visz, a további énektanfolyamok, vagy magánórák pedig elmélyítik a hatást, és a tudásod is gyorsan fejlődik.

Ha az a célod, hogy akár fellépj egy kisebb közönség előtt, egy növendék koncertünkön, vagy a baráti közösségedben, munkahelyi, vagy iskolai ünnepségen, akkor már szükség van arra, hogy megszerezd azt a magabiztosságot, amivel egyedül is tudsz hangot indítani, formálni, fenntartani, megtalálni azt a lelkiállapotot, ahol mindez lehetséges és könnyű. Ehhez kellhet pár 10 óra.

Persze mindenki máshonnét indul, van, aki már tetemes énekesi tapasztalatot hordoz magában (akár előző életéből is?), van, aki csak most kezdi megszerezni ezeket a tapasztalásokat, pont a HangDalában, ami ideális hely erre, mert nyitott bárki számára, olyanok számára is, akiknek semmi, de semmi énektudásuk sincs. Akik csak most kezdik megszerezni az éneklési tapasztalatokat, azoknak ennek a kétszerese, háromszorosa kell is ahhoz, hogy fellépésre vállalkozzanak. Aztán megtörténik a csoda, és tényleg fellépnek, életükben először, és jól szokott sikerülni, ami óriási sikerélményt hoz magával! Már sok ilyen történt a HangDalában.

Ha egy együttes tagja vagy, és most kezdetek el koncertezni, akkor ahhoz már nem árt némi előtapasztalat, mondjuk 100 óra biztosan kell, de a próbák során, vagy az otthoni gyakorlások során ez a mennyiség biztosan összejön, nem is olyan hosszú idő alatt. Maga a fellépés, vagy a koncert egy óriási tanulási folyamat, tulajdonképpen a tanulás egy új ága indul így meg, ami nagyon lényeges lesz a mesterré válás folyamatában.

Na most jó pár koncert és felvétel után lehet, hogy megélhetés is kezd kialakulni ebből a művészi tevékenységből. Itt már a zenével való foglalkozást 1000 órában, vagy többen mérhetjük. Ez a foglalkozás áll egyéni gyakorlásból, sok meditációból, zenével való foglalkozásból, hangképzés órákból, ami hasznos visszajelzéseket, inspirációt adhat a munkához, sok próbából, és persze a fellépésekből áll.

Hosszú évek után elmondhatjuk, hogy ez a mennyiség már elérte a 10000 órát. Mostanában több helyen is találkoztam azzal az ideával, hogy ahhoz, hogy valaki jó legyen valamiben, 10000 órát kell foglalkoznia azzal a dologgal. Ha ez a foglalkozás érzékeny odafigyeléssel, szenvedéllyel történik, akkor biztos, hogy meg is hozza a gyümölcsét. Ha azt mondjuk, hogy kb. napi 3 órát foglalkozik valaki például énekléssel, zenével (ennél gyakran többet szokott egy zenész gyakorolni, zenélni, zenével foglalkozni), akkor nagyjából 10 év az, amikor valaki igazán jó lesz.

A mesteri szinthez pedig? Nyilván többször 10000 óra szükségeltetik. A JEDI énekesi szint eléréséhez nem árt ez a mennyiség. A mester szinthez jó, ha magában a tanításban is megtörténik ez a bizonyos 10000 órányi odaadó munka.

Mennyiség – Minőség – Megélhetés – Mesteri szint.

A sok Mennyiség előfeltétele a Minőségnek, a Minőség előfeltétele a Megélhetésnek, és a rengeteg minőség, mennyiség, tapasztalás, tanulás, majd tanítás pedig igazi Mesterré tehet bárkit bármiben.

Ez komoly. Tényleg így van. Ez nem csak üres beszéd. Ez mindenkinél működik, holt biztosan.

Megfigyelhető, hogy pl. egy együttes, akire még alig figyel valaki, de kitartóan adják a koncerteket, végül is eléri azt a szintet (10 év alatt), hogy tábora lesz, és később legendaként tekintenek rá (20+ év). A kitartás, odaadás meghozza gyümölcsét.

Ehhez pedig az kell, hogy az ember ennyire elkötelezetten foglalkozzon ezzel a dologgal. Ahhoz, hogy elkötelezetté válunk bármiben, az kell, hogy a dolog úgy szíven találjon minket, hogy érdeklődésünk lankadatlanná váljon az adott területen.

Szóval sok szintje van annak, ahogy valamiben elmélyülünk, de az éneklésben az a jó, hogy már a kezdet is nagyon, de nagyon élvezetes, és nagyon sokat ad nekünk, ha énekléssel foglalkozunk. Függetlenül attól, hogy ez megélhetéshez vezet-e, vagy pedig egy csodálatos meditáció és rekreáció lesz az életedben, ahonnét mindig meríthetsz életerőt, napról napra.

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!

A Zene legyen Veled!

Fekete-Kiss Sándor
énektanár

Mondd el a véleményed az alábbi gombok segítségével (macskák)!

Tetszett? Oszd meg!
Facebooktwittermail

Post a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

468 ad