Fekete-Kiss Sándor énektanár

Hogy kapod meg a legjobb eredményt?

Hogy kapod meg a legjobb eredményt?

By on Júl 5, 2018 in Énektanulás | 0 comments

Kövesd a HangDalát!
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram
 

Egy nagyon jó videót hozott nekem Dóri, az egyik magánnövendékem Tatabányáról. A videón Joyce Didonato 2016-ban mesterkurzust tart, és épp az egyik növendékkel gyakorolja a Puccini Bohéméletből Mimi szerepét. A fiatal énekesnő nagyon jól énekel. A videó elején láthatod, ahogy egy nehéz szakaszt vesznek éppen, amivel a lánynak gondjai voltak, mert úgy képzelte, hogy nincs elég levegője hozzá. Joyce varázsol a mozgásával, kezével, mutatja az energiák áramlását, a lány is veszi a lapot, átveszi az örvénylő áramlást, a kezével mutatja az elképzelt célpontot, ahová meg akar érkezni, és persze így már nagyon is végig tudta énekelni a szakaszt mindenféle levegőprobléma nélkül. 

Joyce Didonato 2016 Master Class at Carnegie Hall (Day 3)

Aztán arról van szó, hogy akkor most csinálja meg még egyszer. Alig kezdi el a hangokat, Joyce leállítja: 

“Nem, ne akard megismételni azt, ami az előbb ment. Úgy nem fog menni.”

Ez érdekes, sokszor hallottam régebben a növendékeimet panaszkodni, hogy “dehát a múltkor olyan jól ment ez a rész, most meg kevésbé jó”, és ettől megakadtak. Ma már ettől egyáltalán nem szenvedünk, mert pont azt szoktam megtanítani a növendékeimnek, amit ezen a videón Joyce Didonato is tanít, ez pedig a következő:

Ha újra akarod ismételni az előbbi éneklést, ott a hiba az, hogy AZ EREDMÉNYRE TÖRSZ, arra koncentrálsz, és úgy nem fog menni (legfeljebb néha, és csak véletlenül). Nem lehet az eredményre, a végeredményre koncentrálni. Ehelyett ki kell elemezni és megtalálni azt a FOLYAMATOT, ami ehhez a végeredményhez vezet, és akkor természetesen megkapod a folyamat eredményét. Tehát ne az eredményre koncentrálj (ami a végponton helyezkedik el), hanem a kezdőponttól járd végig a teljes folyamatot, ami megszüli a zenét, és a megfelelő hangot. Ha tudod a folyamatot, akkor az egyes összetevők végül megadják neked azt a hangot és úgy, ahogy szükséged van rá. 

Ez bámulatos bölcsesség, ezért is gondoltam, hogy megosztom veled. Számomra felidézi a Bhagavad Gítá egyik legfőbb gondolatát, amit érdemes hazahoznod az egész könyből.

Krisna azt tanítja Arjunának, hogy “amikor cselekszel, ne áhítozz a cselekedet gyümölcsére“. Ebben van valami, ez nagyon jó és fontos gondolat, de az, hogy “ismerd meg a folyamatot, éld végig, és az megadja neked az eredményt”, egy még pontosabb megfogalmazás, és abszolút igaz. Azért pontosabb, mert abban is utat mutat, hogy mit cselekedj. Éld végig a folyamatot, minden lépését, és ez fogja az eredményt meghozni. Ha csak az eredményt akarod, de nem akarod végig élni a folyamatot, ami megszüli ezt az eredményt, akkor nem fog sikerülni. Logikus?

Egy másik hasonlóan fontos megfogalmazás, ami ide kapcsolódik, Rudolf Steinertől származik, a Szabadság Filozófiája című könyvében a legfontosabb gondolat a következő:

“Ha bármit teszel, erkölcsi kényszerből, jóságból, vagy a segítség parancsára, vagy akár egy Isten sugallatára, vagy a lelkiismereted hangjára, ezek egyike sem szabad cselekedet. Mi hát a szabad cselekedet? A valódi szabad cselekedet olyas valami, amit a cselekedet iránti szeretetből teszel“. Bumm, ez egy hatalmas vízválasztó, ezt nagyon sok mindenre használhatod, hogy eldöntsd, akarsz-e valamit csinálni hosszútávon, vagy sem. Mondjuk valaki azon gondolkozik, hogy milyen pályát válasszon, és akkor azt mondják neki, hogy “legyél orvos, vagy ügyvéd, mert az sokat keres.” Más esetleg azt mondja, hogy “menj el segíteni a szegényeken Afrikába.”

Mindegyik vonzó, mindegyiknek van igazsága, de ezek egyike sem szabad cselekedet, mert ha végig megy az illető azon, hogy milyen cselekvések kellenek ehhez, lehet hogy kiderül, hogy az EREDMÉNYT nagyon is áhítottnak érzi, ám magukat az egyes lépéseket egyáltalán nem szívesen tenné meg. És ha ezek a dolgok nem igazi szabad cselekedetek, akkor sajnos azt kell mondanunk, hogy az illető be fog fulladni ezekkel, ha ezeket választja. Hát akkor meg is kérdezhetnénk akár, hogy miért, te milyen cselekvést szoktál szeretni, mi az, amit a cselekedet iránti szeretetből teszel? Kiderül, hogy a digitális filmvágás, videó készítés a kedvenc cselekvése, ezt a cselekvést igazán szereti. Ha videót vágna, készítene, ez igazán szabad cselekedet lenne részéről, tehát ezt kell tennie, mert ez garantálja, hogy hosszú távon, boldogan fogja ezt végezni.

A gyerekeimnek kialakult, hogy mit szeretnek csinálni, mi az a cselekedet, amit önmagában, a cselekedet iránti szeretetből csinálnak. Most természetesen abból élnek, és sikeresek benne, mert boldogok, hogy ezt csinálhatják. Tehát ez a gondolat működik. Ha hosszú távon igazán sikeres akarsz lenni, azt leginkább a szabad cselekedet útján érheted el. Ez persze érvényes más témákra is, mint kapcsolatok, stb. 

Akinek az éneklés, az énekgyakorlás egy szeretett tevékenysége, azoknak kidolgoztam olyan gyakorlat sorozatot, amivel berakhatják a testükbe a folyamat egyes lépéseit, és végül ez reflexszé válhat bennük, amit gondolkodás és késlekedés nélkül bármikor  be tudnak vetni a gyönyörű éneklés eléréséhez. Ezeket a gyakorlatokat megtanítom a HangDala Énektanfolyamokon, úgy hogy Te is tudni fogod. Nem nehezek, és nagyon fogod élvezni őket, és a hatékonyságukat! Ahogy a Csillagok Háborúja után szoktuk mondani:

A zene legyen Veled!

Fekete-Kiss Sándor, a HangDala énekmestere

Tetszett? Oszd meg!
Facebooktwittermail

Post a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

468 ad