Az éneklés teljes folyamata – 6. lecke

Szerző: | ápr 19, 2016 | Énekleckék | 0 hozzászólás

Elérkeztünk az Otthoni énektanuláshoz készített lépésről lépésre leckesorozat utolsó fejezetéhez. Jó alkalom ez arra, hogy összefoglaljuk, mit is vettünk át eddig, és egybefűzzük egyetlen mozdulattá, ahol minden együttműködik mindennel annak érdekében, hogy pont az a zeneiség nyilvánuljon meg énekünkben, amit lelkünkben, képzeletünkben érzünk, elgondolunk.

A belső képtől a külső megvalósulásig

Belső Szférák Barna Ágnes

Belső Szférák Barna Ágnes képe

Minden műalkotás alapja a belső kép, az alkotó fantázia, ami “bensőnkben” születik meg, a lélek, szellem szintjén. A kreativitás annak a képessége, hogy képesek vagyunk meglátni, megérezni a bennünk megszülető belső képet, és itt kép alatt nem csak a vizuális dolgokat értem, hanem minden érzetet, ami hozzájárul az élményeinkhez, és így egy műalkotás megszületéséhez is. Ez lehet hang, vizualitás, test-érzet, mozgás-érzet, tér-érzet, és lehet, hogy még vég nélkül sorolhatnám.

A bensőnkben megszületik a vágy, az akarat, hogy ez a belső kép a külső világban is észlelhető módon, érzékelhetően megnyilvánuljon. Ez a vágy, akarat, elhatározássá válik és beindítja az éneklés mozgás sorozatát.

Belső Szférák Barna Ágnes (2)

Belső Szférák Barna Ágnes (2)

Ennek első állomása, hogy LEVEGŐT VESZÜNK, mélyen, sóhajszerűen, a rekeszizmunk süllyesztésével, és a törzsünk, medencénk izmai helyet adnak a rekeszizom belégző mozgásának. Most fordul a kocka, és a belégzés jól előkészített helyzeti energiáját mozgási energiává alakítjuk az alhasi, hasi izmokkal történő kilégzéssel, amivel egyikdejűleg a hangszalagok is a képzeletünknek megfelelő módon záródnak, így hangrezgés keletkezik.

A rezgéssel teli légoszlop szeretne felemelkedni, amit a torkunk, nyelvünk, szánk lazításával, tágulásával lehetővé is teszünk, és ezáltal nem akasztjuk meg a lentről induló, felfele törekvő energiahullámot.

Sőt, a lágyszájpadlásunk is tovább engedi ezt a hullámot a fej rezonáns üregei irányába, így a hangunk nem csak a szánk vonaláig tud rezonálni, hanem a fejrezonanciák is bekapcsolódnak a hangunk megformálásába. A légzésünkkel, mint a hegedűs a vonójátékkal, élő állapotban tartjuk a hangot, a finom, hullámszerű változásokkal hangunk, légzésünk, egész testünk, sőt, egész szellemünk aktív, rugalmas, élő állapotban van, nem merevszünk bele a hang kitartásába.

Vocal coach

Így hangunk mindvégig élő állapotban marad, és képes reagálni zenei képzeletünk legapróbb változásaira is. Az alhasi izmainkkal mindaddig tartjuk a légoszlopot, támogatjuk a rekeszizmunkat, amíg szeretnénk a hangot kitartani, és a hang legvégét sem hagyjuk el, hogy véletlenszerűen maradjon abba, hanem megtartva a hang minőségét zárjuk le a hangot, varrjuk el a végét.

És jöhet a következő belégzés, a következő hang, vagy zenei motívum, mindvégig élő állapotban megtartva magunkat, zenénket, hangunkat, légzésünket, testünket.

Mindezeket egy idő után (remélhetőleg nagyon hamar) nem különálló bonyolult rendszerként fogod megélni, hanem EGYETLEN mozdulatként. Ha próbálgatod ezeket a dolgokat, hamar rá is fogsz jönni, hogy egyik mozdulat feltételezi a másikat, és hogy az egész nagyon is logikus, természetes egységben van, az egyes állomások, elemek egymást támogatják. Egyetlen folyamatról van szó, és csak azért beszélünk róluk külön is, hogy rámutassunk az egyes fázisokra. De akkor lesz az igazi az éneklésed, amikor ezek egyetlen mozdulatba, lendületbe egyesülnek.

Fontos témák – tiszta intonáció, stílusok

Légy saját hang trénered

Légy saját hang trénered

Külön téma lehetne az is, hogy hogyan tanulhatunk meg tisztán énekelni. Mindazok a fontos alapelvek, amiket eddig átvettünk, és amiket reményeim szerint már szorgosan próbálgatsz, gyakorolgatsz, hozzájárulnak ahhoz, hogy megszűnjenek a hamisság okai, és hangod beálljon a tiszta intonációra.

Egy másik, hatalmas téma lehetne a stílusok kérdése. És biztos, hogy sok témát fel tudnál sorolni, amikkel még foglalkoznunk kéne!

Van is erre sok alkalom, a HangDala Facebookon, vagy a HangDala weboldalain mindig van lehetőséged arra, hogy feltedd kérdéseidet, és szeretnélek is arra buzdítani, hogy tedd is ezt meg! Én pedig legjobb tudásom szerint válaszolok egy cikkel, vagy akár egy videóval, vagy egy hanganyaggal!

Mindent tehát nem tudok ebben a 6 leckében megtanítani, megmutatni. Ez nem is volt a célunk, sokkal inkább az, hogy a tárgyalt gondolatokkal és gyakorlatokkal képessé tedd magad arra, hogy elkezdj igazán énekelni.

Lehet, hogy megszületett benned a vágy arra, hogy egyre jobban tudjál énekelni, előadni, a hangodat használni! Boldogan üdvözlöm szándékodat! Én pedig szeretnék Neked minden segítséget megadni, hogy az ehhez szükséges tapasztalatokat, gyakorlatot megszerezd. Pont ezért vannak a HangDala Élő Énektanfolyamok, a Magánórák, az Énekiskola, vagy az Online HangDala Énektanfolyamok, DVD-k, hogy ezt a segítséget a Neked alkalmas módon megkaphasd, és fejlődhessél, szárnyalhassál, élvezhesd az éneklésedet, sőt, hogy akár oda is eljussál, hogy másnak is örömet, élvezetet adjál énekeddel.

Tudnod kell, hogy a Hangdalában nincs “feleltetés”, nem állítalak ki Téged a többiek elé énekelni készületlenül, ahogy azt az iskolában megtapasztaltad. A hangdalában nem cél az, hogy kényelmetlen helyzetbe hozzalak, vagy hogy szégyellned kelljen magad, nevetségessé válj mások szemében, és így tovább. Ezt meghagyjuk a normál iskoláknak.

A mi célunk az, hogy megszülessen a magabiztosságod, az önbizalmad, hogy megszerezd mindazokat az eszközöket, amiknek segítségével élvezettel énekelhess, muzsikálhass, először közösen másokkal, majd, ha úgy akarod, akár szólisztikusan is, önállóan, sőt, akár mások előtt is megmutatva magadat!

A HangDalában lehetőséged van arra is, hogy csak magadnak gyűjtsél tapasztalatot, megtapasztalhasd a közös éneklés gyógyító, felemelő hatását, de arra is, hogy önállóan fejleszthesd a hangodat, és abban is támogatlak, ha szerepelni is vágysz, sőt, akár abban is, ha szeretnél hivatásos énekessé válni.

Pont azt veheted ki magadnak a HangDalából, amire szükséged van. És minden esetben nagyon fontos, hogy az énektanulás, illetve az éneklés, és a szepelés is örömet adjon Neked, sikerélményt, növelje az önbizalmadat, az életörömet benned, és varázsolja lényedet és az életedet egyre szebbé, jobbá, izgalmasabbá, igazi csodává!

Mert végső soron ez a művészet értelme, és az is igaz, hogy akkor van a legnagyobb élményed a zenével kapcsolatban, ha te magad is tudsz zenélni, akár önállóan megszólalva, mint énekes, akár a közös éneklésben feloldódva. Sokszor mondják a Hangdalások, hogy a mi előadásunkban a foglalkozásokon még szebbnek és jobbnak érezték a világszámokat, mint a nagy sztárok előadásában!

Hát persze, mert a legnagyobb élményt az adja, amit mi magunk élnünk meg, amit mi magunk tudunk megalkotni, és bizony, nagyon is forró zenei előadások szoktak megszületni a Hangdala foglalkozásain!

6. éneklecke + gyakorlatok hangoskönyv formátumban

Hadd kedveskedjek Neked a saját belső vízióm zenéjével, a Szférák Zenéjével! Ezt a darabot a HangDalásoknak alkottam, a kompozíciónak címe Blue Mist (Kék Köd), a HangDala énektanfolyamon játszottam 2016. március 20-án.

 

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni HangDala énektanulmányaidat!

Ha még nem iratkoztál fel az ingyenes énekleckékre

[ez_big_btn color=”green” url=”https://hangdala.hu/enekleckek-ingyen/” target=”_blank”]Ingyenes énekleckék[/ez_big_btn]

Remélem, mihamarább találkozunk! Addig is minden nap, minden módon a Zene legyen Veled!

És ha ebben tudtalak támogatni, az nekem a legnagyobb öröm! 🙂

Fekete-Kiss Sándor énektanár
A HangDala Énekmestere 🙂

Mondd el a véleményed az alábbi gombok segítségével (macskák)!

0

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Pin It on Pinterest

Share This

Megosztasz?

Osszál meg barátaiddal!