A testedben vagy?

Szerző: | szept 6, 2016 | Énektanulás | 0 hozzászólás

Nagyon kevesen tanítják meg az egyik legfontosabb dolgot az énekléshez, de nem csak az énekléshez, bármihez. Ez az érzékelésünkkel, a világban elfoglalt helyünkkel kapcsolatos, azzal, hogy jelen vagyunk-e abban, amit épp csinálunk, vagy nem.

A jelenlét fontosságáról sokat beszélnek. Légy jelen! A Jelenben megszűnnek az akadályok, felszabadulunk, és áramlásba kerülünk. Jó, de hogyan kerülhetünk a Jelenbe?

Ennek a legbiztosabb módja az, ha végre ténylegesen a TESTEDBE kerülsz, a testedben vagy. Ez első pillantásra nagyon könnyűnek és egyszerűnek tűnik hiszen hol máshol lennénk, mint a testünkben?

Hol? Megmondom. A fejedben. A gondolataidban. De nem jelen. És ilyenkor semmiképp nem vagy a testedben. Nem érzékelsz igazán.

Azt hiszem, könnyű belátni, hogy gondolni valamire egy egészen más dolog, mint megtapasztalni, érzékelni valamit. Gondolni egy fagyi kehelyre nem ugyanaz, mint megtapasztalni a fagyi kelyhet, megízlelni, megenni, érezni, érzékelni, élvezni az ízét, a hőmérsékletét, a harmóniáját, a finom részleteit.

Egészen más arra gondolni, hogy hangot fogok adni, mint ténylegesen beindítani a légzésemet, a testemet, és adni egy hangot. Egészen más az Áramlásra gondolni, és megint más megtapasztalni azt, hogy áramlásban vagy, de még ha hangot is adunk, könnyen elveszhetünk a gondolatainkban, és a hangadás fizikai, érzelmi megtapasztalása helyett  a gondolatainkat éljük át. És az nem ugyanaz.

Hogyan kontrollálhatjuk a gondolatainkat? Az igazság az, hogy sehogy. Amire szükség van, az nem az, hogy a gondolatainkat kontrolláljuk, hanem hogy egy olyan csatornába kerüljünk, ahol a fizikai, érzelmi, energetikai élmény veszi át a gondolatok helyét, nem erőszakkal, csak egyszerűen úgy, hogy az válik fontossá. És amire figyelsz, ami fontos, az elfoglalja a szerteszálló, gyakran akadályozó gondolatok helyét.

Ezt nagyon könnyű megtenni, amint…

Amint a testedben vagy.

OK, csinálj most egy kis gyakorlatot. Ahogy most ezt olvasod, figyelj a lábadra. Milyen helyzetben van épp a lábad? Megvan? Figyelj oda egy kicsit, és érezd, érzékeld a lábad.

Sikerült? Milyen érzést kaptál? Azt hiszem, kellemeset, akár kis melegséget is éreztél. És amint elkezdted érezni a lábad, azonnal a jelenbe kerültél. Kiszálltál a gondolataidból, a múltból, jövőből, és hopp, az érzékelésben a JELENBE kerültél.

Most próbáld ki, hogy miközben énekelsz, vagy zongorázol, vagy festesz, vagy futsz, főzöl, vagy akármit csinálsz, érezd a testedet, a lábadat, törzsedet, mellkasodat, karodat, ahogy ezeket csinálod. Érezd a teret magadban, és magad körül. Érezz…

Nos, ezzel azonnal a jelenbe kerülsz. Amint érzékeled a testedet, leállnak a gondolataid, és így már nem a gondolataidhoz kapcsolódsz, hanem önmagadhoz, a valóságodhoz.

Amikor egy növendékem megtalálja önmagát, a testét, érzékelni kezd, megváltozik a hangja, másképp énekel, zongorázik, de mindent másképp kezd csinálni. A hangja megtelik élettel. Vagy a zongorajátéka, a festése, futása, tánca, főzése, akármit is tesz épp, az szebb lesz, jobb lesz, élvezetesebb lesz. Mert elkezdi érzékelni a testét, a JELENT, önmagát, és az életet.

Lehet, hogy ezt nevezik földelésnek, leföldeltségnek? Nagyszerű érzés, jó dolog, és minden másképp kezd működni. Próbáld ki! Ezt is megtanuljuk a következő Hang-Varázs Énektanfolyamon!

Most már nincs más hátra, mint elkezdeni (vagy folytatni) HangDala énektanulmányaidat!

A Zene legyen Veled!

Fekete-Kiss Sándor
énektanár

0

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Pin It on Pinterest

Share This

Megosztasz?

Osszál meg barátaiddal!