fbpx

Sportolj te is velünk!

Szerző: | márc 2, 2011 | HangDalások írásai | 0 hozzászólás

Egyik kedvenc időtöltésemnek hódoltam éppen, - böngésztem a Neten, s közben mindenféle izgalmas, olvasmányos, olykor tanulságos dologgal találkoztam. Aztán rátaláltam erre a cikkre!

„Az éneklés, mint sportág! Nem vicc, nagyon egészséges!

A zuhany alatt, egyedül, kórusban… az éneklés mindenekelőtt örömet okoz, ráadásul igen jó élettani hatásai vannak! Még azt is megkockáztatjuk, kis túlzással, hogy az éneklés egyfajta sportnak is felfogható…

Te nem álmodozol néha arról, hogy a színpadon állsz, elragadtatott tömeg előtt énekelve? Sőt, olyan fantasztikus a hangod, hogy minden irigyed - no meg persze a barátnőid is - sorra belesápadnak. És a hangszálaink edzése fizikailag annyira jót tesz, sőt ránctalanító, sőt… na szóval, ereszd ki a hangod! 🙂

Az éneklés, mint sporttevékenység?

Az, hogy valaki énekórákra jár, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy karriert akar ebből csinálni. S  ma már tudjuk, hogy hangosan énekelve drukkolni a kedvenc sportcsapatunknak nagyon is jó, ebben a manapság olyan fegyelmezett viselkedést megkövetelő táradalomban. Párizsban, az előkelő 16. kerületben egy Sport Klub olyan új edzésprogramot talált ki, mely éneklésből áll!

"Egy énekóra legalább olyan jót tesz a szervezet egészének, mint egy aerobik-edzés!" - mondja Corinne Rocca, a Club Med Gym új énektanára. Az óráit "Énekelő sportfoglalkozás" névre keresztelték, és célja, hogy a résztvevők jobban érezzék magukat a bőrükben, felfrissüljön a vérkeringésük, javuljon a légzéstechnikájuk, és a testtartásuk. Ha énekel az ember, akkor ellazul, kiereszti a stresszt és a bennrekedt érzelmeket.

"Egy énekóra legalább olyan jót tesz a szervezet egészének, mint egy aerobik-edzés!"

"Az, hogy lehetőség van egy klubban, csoportban közösen énekelni - megmozgatja az embereket, nemcsak fizikailag, de hangulatilag is. Olyan, mintha jógáznánk, csak közben még a kedvünk is jobb lesz! Nem izzadtan fogunk hazamenni, mint egy fittness óra után, mégis megdolgoztatjuk az egész testünket, belevonva a lélek érzékeny húrjait is." - teszi hozzá Corinne.

Az éneklés áldásos hatásai a szervezetre

Az éneklésnek rejtett hatásai vannak. Felszabadítja a légzést, az artikulálással megdolgoztatja az arcizmokat. Remek módja a petyhüdt, megereszkedett arc felfrissítésére, átmozgatására, vérkeringésének javítására. Az éneklés bizonyos fokig felfogható természetes ránctalanítónak is.

Közben a helyes testtartásra is odafigyelnek, hogy stabilan, szilárdan állj a földön, egyik csigolya szépen ráhelyeződjön a másikra, minden porcika a helyére kerüljön, hasat behúzva, vállakat hátrafeszítve, duzzadó keblekkel. Miközben a hangképzést tanulják, a felsőtest lassú mozgatásával Corinne megtanítja, hogyan mozog a levegő a tüdőben, mi történik, ha lassú vállkörzés közben engedjük ki a hangunkat.

Közben meg elárasztanak a hetyke endorfinok, és idővel mindenkinek fülig ér a szája.
Növekvő önbizalom és életszeretet.

Hasi légzés, kihúz-behúz, tudatos hangszínszabályozás, az éneklés kemény munka tud lenni! ....és közel sem eredménytelen!

"Az edzőtermi énekórák alatt észrevétlenül átformálódik a testtudat. Változik az alakunk, és a lelkünk is. A belső ellazulás meglátszik a fizimiskán is, hiszen a test és a lélek szorosan összekapcsolódik " mondja Corinne Rocca.

Külön hozadéka az együtt töltött időnek, hogy még a legfélénkebbek is megnyílnak a többiek előtt, rájönnek, hogy nem is olyan borzasztó mások előtt szerepelni, megmutatni, ami bennünk van. Kiváló módszer ez arra is, hogy növeljük az önbizalmunkat.

Nem kéne egy ilyen nálunk is…?”

Így fejeződött be a cikk, s nekem egyből eszembe jutott….de hát van ilyen!!!!

Mi már tudjuk! 😉

Szeretettel: Bajkó Ági

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

s2Member®

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: